Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsissa vedettiin piuhat irti Ringhalsin ykkösreaktorista

Ruotsin länsirannikolla Göteborgin lähistöllä sijaitsevan Ringhalsin ydinvoimalan ykkösreaktorin sähköntuotanto päättyi uudenvuoden aattona, kertoo laitoksen omistaja Vattenfall .

Reaktori otettiin käyttöön vuonna 1976. Nimestään huolimatta se oli voimalan toiseksi vanhin reaktori. Vanhin oli kakkosreaktori, jonka käyttö päättyi vuotta aiemmin.

Tuotanto jatkuu vielä Ringhalsin kolmos- ja nelosreaktoreissa, jotka tuottavat noin 12 prosenttia Ruotsin sähköntuotannosta. Ringhalsin omistajat Vattenfall ja Uniper päättivät ykkös- ja kakkosreaktorien sulkemisesta kannattavuussyistä vuonna 2015.

Ykkösreaktori tuotti toimintansa aikana 220 terawattituntia sähköä. Sen rakensi ruotsalainen Asea Atom vuosina 1969–75.

Seuraavaksi reaktorista tyhjennetään ydinpolttoaine ja sulkemisen valmistelut alkavat. Sulkemistyö käynnistyy vuoden 2022 lopulla, ja prosessin odotetaan kestävän kymmenen vuotta.

Ruotsissa järjestettiin kansanäänestys ydinvoimasta vuonna 1980, jonka seurauksena päätettiin, että ydinvoimasta luovuttaisiin kokonaan vuoteen 2010 mennessä. Aikataulua on kuitenkin venytetty, ja ydinvoimaloita uudistamalla osa niistä on saanut jatkoaikaa aina 2040-luvulle asti.

Ruotsi on aiemmin sulkenut Barsebäckin ydinvoimalan kaksi reaktoria ja kaksi Oskarshamnin kolmesta reaktorista.