Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinnostaako astronautin työ? Euroopan avaruusjärjestö hakee pitkästä aikaa uusia avaruuslentäjiä

Euroopan avaruusjärjestö (Esa) hakee uusia astronautteja ensimmäistä kertaa yhteentoista vuoteen.

Haku on osa sukupolvenvaihdosta järjestössä, ja uusien avaruuslentäjien on tarkoitus työskennellä lähivuosina nykyisten astronauttien rinnalla.

Astronauttihaku alkaa maaliskuun lopussa ja kestää toukokuun 28. päivään asti. Kuusivaiheisen valintaprosessin on tarkoitus valmistua lokakuussa 2022.

Järjestö rohkaisee erityisesti naisia hakemaan astronautiksi, sillä Esa haluaa lisätä sukupuolten moninaisuutta henkilöstössään. Nykyisistä seitsemästä Esan astronautista kuusi on miehiä.

– Jos haluamme mennä pidemmälle kuin koskaan ennen, meidän on katsottava laajemmalle kuin koskaan ennen. Tämä rekrytointiprosessi on ensimmäinen askel, ja odotan innolla, että järjestö kehittyy tulevina vuosina kaikilla avaruustutkimuksen ja innovaation alueilla kansainvälisten kumppaneidemme kanssa, Esan pääjohtaja Jan Wörner sanoi tiedotteessa.

– Tavoitteenamme on edustaa kaikkia yhteiskunnassamme. Suhtaudumme tähän erittäin vakavasti, sanoi puolestaan Esan miehitettyjen lentojen ja robotiikan tutkimuksen johtaja David Parker.

Parker kertoi myös käynnistävänsä astronauttien rekrytoinnin rinnalle Parastronaut-soveltuvuusprojektin, joka on suunnattu fyysisistä rajoituksista kärsiville.

Viimeksi yli 300 hakemusta Suomesta

Esan verkkosivujen mukaan astronautiksi päästäkseen on oltava mielellään 27–37-vuotias, 153–190-senttinen ja perusterve. Hakijoiden täytyy osata englantia ja heillä täytyy olla korkeakoulututkinto luonnontieteistä, tekniikasta tai lääketieteestä. Hakijoiden pitää myös olla Esan jäsenmaiden kansalaisia.

Esan edellinen astronauttihaku keräsi vajaat 10 000 hakemusta, joista 336 tuli Suomesta. Yksikään suomalainen ei ole vielä päässyt Esan astronautiksi.

Suomi on ollut Esan täysjäsen vuodesta 1995 lähtien. Järjestö toteuttaa muun muassa avaruusprojekteja, joihin ei yksittäisillä Euroopan valtioilla ole mahdollisuuksia.

Viime lokakuussa Esa esimerkiksi teki Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan kanssa sopimuksen yhteistyöstä kuun tutkimisessa.