Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kulttuuri- ja tapahtuma-alalle on tulossa pian uusia tukia, lupailevat ministerit

Tapahtuma- ja kulttuuriala on kärvistellyt koronakurimuksessa, ja ala on kritisoinut hallitusta riittämättömistä toimista. Helpotusta on tarkoitus tulla pian. Tämän vahvistivat keskiviikkona sekä elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) että tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.).

Työ- ja elinkeinoministeriössä on valmisteltu tapahtuma-alan kannalta suotuisampi kustannustukimalli, jota koskeva lakiluonnos lähetettiin keskiviikkona lausuntokierrokselle. Tavoite on antaa esitys eduskunnan käsittelyyn maaliskuun alussa ja avata haku yrityksille huhtikuussa.

Lisäksi ministeriössä on tarkoitus valmistella tapahtuma-alalle suunnattu tuki, jota Lintilä ja Saarikko ovat kutsuneet takuutueksi. Sen olisi tarkoitus helpottaa ainakin kesätapahtumien tilannetta. Lintilän mukaan tämä niin sanottu takuutuki on tarkoitus laittaa liikkeelle kustannustuki nelosen yhteydessä. Kustannustuki nelosen valmistelu laitetaan Lintilän mukaan heti käyntiin.

Saarikko kertoi Twitterissä lisäksi esittäneensä lisätalousarvioon tukipakettia, joka on suunnattu kulttuurialan freelancereille.

– Erityisesti vapaalla taiteilijakentällä on tällä hetkellä iso hätä pitkittyvän tautitilanteen takia, hän kirjoitti.

Saarikon mukaan tärkeintä olisi päästä avaamaan tapahtumia ja sitä varten opetus- ja kulttuuriministeriön johdolla on valmisteltu turvallisen tapahtuman malli yhdessä alan toimijoiden kanssa.

– Alalle pitää saada tulevaisuuden näkymä siitä, miten toimintaa voidaan ryhtyä palauttamaan, Saarikko kirjoittaa.

Enimmäismäärä nousee miljoonaan

Yritysten kustannustukea on tähän mennessä jaettu kahdella kierroksella. Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronapandemian takia ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kuluja.

– Tavoitteena on tukea entistä joustavammin sekä isoja että pieniä yrityksiä ja yksinyrittäjiä. Kaikkien alojen yritykset voivat hakea tukea. Selvitämme parhaillaan myös mahdollisia tapoja tukea tapahtuma-alaa erikseen, Lintilä sanoi kolmatta kierrosta koskevassa tiedotteessa.

Tuen enimmäismäärä kasvaa miljoonaan euroon, mikä vastaa erityisesti isojen yritysten tarpeisiin. Aiempi yläraja on ollut 500 000 euroa. Pieniä yrityksiä koskeva muutos on, että tukea maksettaisiin vähintään 2 000 euroa, vaikka tuki jäisi laskennallisesti alle summan.

Nykyisenlainen kustannustuki ei ole kohdistunut tapahtuma-alalle parhaalla mahdollisella tavalla, vaikka tapahtuma-alakin on saanut tuista osansa.

Keskiviikkoon mennessä kustannustuen toisella kierroksella kustannustukea oli maksettu yhteensä lähes 130 miljoonaa euroa. Kulttuurin ja viihdetoiminnan alalle tukea on toisella kierroksella myönnetty noin 4,8 miljoonaa euroa.