Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähkön siirtohintojen suitsiminen sai kannatusta yli puoluerajojen – keinoista eri näkemyksiä

Hallituksen esitys uudistaa sähkömarkkinalakia sähkön siirtohintojen suitsimiseksi sai pääosin myönteisen vastaanoton eduskunnan lähetekeskustelussa. Kokoomuksen suunnalta kuului kuitenkin epäilyjä, onko hallitus ottamassa asiassa riittävän rohkeita askeleita.

Vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Paavo Arhinmäki oli tyytyväinen, että asiassa edettiin, vaikka katsoikin, että sähköverkkojen kaltaisten luonnollisten monopolien pitäisi olla julkisessa omistuksessa.

- Vihdoinkin. Tätä esitystä on odotettu, vaadittu ja esitetty vuosien ajan, Arhinmäki hehkutti.

Arhinmäki roimi kokoomusta siitä, että Jyrki Kataisen (kok.) hallitus vuonna 2013 antoi Fortumin myydä verkkonsa ulkomaisten pääomasijoittajien omistamalle Carunalle . Vasemmistoliitto oli silloin ainoa puolue, joka hallituksessa vastusti myyntiä, Arhinmäki muistutti.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Arto Satonen kuittasi Arhinmäelle, että niin paljon vasemmistoliitto ei kuitenkaan myyntiä vastustanut, että olisi lähtenyt sen takia hallituksesta. Satosen mukaan on hyvä, että lakiesitys on tuotu, vaikka vielä jää nähtäväksi, johtaako se todella tuottojen kohtuullistamiseen.

Kokoomuksen lakialoitetta sähkönsiirrosta vetänyt Heikki Vestman moitti esitystä siitä, että se ei mene riittävän pitkälle. Monopolituottojen leikkaus nousisi kokoomuksen mallilla 500–700 miljoonaan euroon.

Satojen miljoonien leikkaus sähköverkkojen tuotoista

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi lakiesityksen leikkaavan sähköverkkoyhtiöiden tuottoja roimasti. Samalla lakiesitys on laadittu huolellisesti niin, ettei se kaadu kansainvälisen oikeuden eikä EU-lainsäädännön vaatimuksiin.

– Muutokset siirtohinnoissa alkavat näkyä jo ensi vuodesta lähtien, Lintilä lupasi.

Lintilän mukaan ensi vuodesta alkaen jakeluverkot voivat kerätä asiakkailtaan 350 miljoonaa euroa vähemmän kuin viime vuonna. Käytännössä muutokset näkyvät asiakkaiden sähkölaskuissa eri aikaan, aikaisintaan ensi vuonna ja viimeistään vuonna 2028.

– Pitkällä aikavälillä siirtomaksut tulevat joka tapauksessa laskemaan.