Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nasan Mars-mönkijä lähetti jo ensimmäiset kuvat, ääntä ja videoita tulossa myöhemmin

Yhdysvaltojen avaruushallinnon Nasan Perseverance-mönkijä on jo lähettänyt ensimmäiset kuvansa Marsista. Tulevaisuudessa luvassa on muun muassa ääntä Marsista, videoita ja tietysti runsaasti lisää kuvia.

Perseverance eli suomalaisittain Sisu tupsahti pehmeästi Jerezon kraatteriin Marsin pinnalle hieman ennen kello yhtätoista torstai-iltana Suomen aikaa taitettuaan sitä ennen matkaa yhteensä yli 480 miljoonaa kilometriä.

Vahvistus onnistuneesta laskeutumisesta saatiin itse asiassa vasta 11 minuuttia sen jälkeen kun mönkijä oli Marsissa, sillä radiosignaalin kulku Marsista Maahan kestää tuon ajan.

Nasan johtoon kuuluva Thomas Zurbuchen joutui laskeutumisen jälkeen myöntämään, että hän rikkoi koronasääntöjä ja halaili estoitta työtovereitaan innostuttuaan laskeutumisesta niin paljon.

– Tämä päivä oli jälleen osoitus siitä, että tieteen ja amerikkalaisen kekseliäisyyden ansiosta mikään ei ole mahdotonta, ylisti Yhdysvaltain presidentti Joe Biden Twitterissä.

Laskeutumisvaihetta johtanut Allen Chen kertoi mönkijän uuden laskeutumisjärjestelmän olleen avainasemassa sujuvassa suorituksessa. Järjestelmä kuvaa koko ajan laskeutumisaluetta ja vertaa kuvia tietokoneen muistiin tallennettuihin tietoihin hienosäätäen samalla aluksen järjestelmiä.

– Löytyihän sieltä parkkipaikka, ja mukavan tasainen sellainen. Mönkijä on vain 1,2 asteen kulmassa, joten se on turvallisen tasaisesti marsperällä, Chen iloitsi.

Energiaa riittää yli vuosikymmeneksi

Perseverancen on määrä toimia Marsissa ainakin kaksi vuotta, mutta Nasan neljä edellistäkin mönkijää ovat ylittäneet toiminta-aikansa komeasti. Energiaa mönkijällä ainakin riittää, sillä sen voimanlähde, ydinkäyttöinen paristo, on suunniteltu toimimaan 14 vuotta.

Mönkijän on tarkoitus etsiä merkkejä muinaisesta elämästä Marsissa. Se pohjustaa myös mahdollista tulevaa miehitettyä lentoa Marsiin ja ehkä lopulta jopa siirtokunnan perustamista. Tätä varten mukana on muun muassa laite, jolla testataan hapen valmistamista Marsin ilmakehän tarjoamista tarpeista.

Mönkijässä on myös laitteisto, joka kairaa näytteitä marsperästä ja sinetöi ne näyteputkiin odottamaan noutajaa, jonka pitäisi vajaan parin vuosikymmenen kuluttua käväistä hakemassa ne.

Yhteydenpito Maahan hoituu Marsia kiertävien luotaimien välityksellä, joita on yhteensä viisi. Nasan luotaimien lisäksi mukana on kaksi Euroopan avaruusjärjestö Esan luotainta.

Uutuus on myös mönkijän "vatsaan" kiinnitetty vajaan parin kilon painoinen Ingenuity-pienoishelikopteri, jolla kokeillaan lentämisen mahdollisuuksia Marsin olosuhteissa.

Yhdysvaltain Mars-lentoon liittyy ylpeydenaiheita myös suomalaisittain. Eurooppalainen konsortio toimitti Perseverance-mönkijään mittauslaitteiston, ja yksi konsortion jäsen on Ilmatieteen laitos , jonka toimittama kosteus- ja painemittauslaitteisto perustuu suomalaisen Vaisalan anturiteknologialle.