Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksa maksaa miljardikorvaukset ydinvoimayhtiöille

Saksa maksaa neljälle ydinvoimaloita omistavalle yhtiölle yhteensä 2,4 miljardin euron korvaukset siitä, että maa luopuu ydinvoimasta. Ydinvoimalat on määrä sulkea ensi vuoden loppuun mennessä.

Korvauksia saavat EnBW , E.ON/PreussenElektra , RWE ja Vattenfall . Niille korvataan kustannuksia, jotka aiheutuvat tuottamatta jäävästä sähköstä ja investoinneista, joita yhtiöt ovat voimaloihin tehneet. Ratkaisusta syntyi sopu vasta pitkällisen oikeuskiistan jälkeen.

– Sopimus ei vaikuta ydinvoimasta irtautumiseen. Viimeinen saksalainen ydinvoimala suljetaan viimeistään vuoden 2022 loppuun mennessä, todetaan Saksan valtiovarainministeriön, ympäristöministeriön ja elinkeinoministeriön yhteisessä lausunn ossa .

Suurimman korvauspotin korjaa Ruotsin valtion omistama Vattenfall, jonka osuus on reilut 1,4 miljardia. Yhtiön konsernijohtaja Anna Borg oli tyytyväinen , että ratkaisulla saadaan päätökseen vuosia kestänyt ja kallis oikeuskiista.

Päätös irtautua ydinvoimasta tehtiin vuonna 2011 Japanin Fukushimassa tapahtuneen ydinturman jälkimainingeissa. Suunnitelmalla on laaja kannatus saksalaisten keskuudessa, sillä Saksan ydinvoimanvastainen kansanliike on voimakas.