Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan avaruusjärjestön astronauttihaku alkaa

Euroopan avaruusjärjestön Esan astronauttien haku alkaa tänään. Esa kannustaa etenkin naisia hakemaan, koska järjestö pyrkii lisäämään sukupuolten monimuotoisuutta riveissään.

Työpaikkojen hakuaika päättyy 28. toukokuuta. Esa ottaa huomioon vain hakemukset, jotka on tehty ESA Career -sivustolle.

Huhtikuussa jo toiselle avaruuslennolleen lähtevä Esan astronautti Thomas Pesquet muistutti järjestön nettisivulla, että pestin hakeminen on tärkein valintaporras.

– Ehkä vain yksi tuhannesta (hakeneesta) tulee valituksi, mutta vain yksi miljoonasta lähettää hakemuksen. Joten: hakekaa, hakekaa, hakekaa, Pesquet kehottaa.

Esa on kertonut hakevansa neljästä kuuteen ura-astronauttia, jotka palkataan Esan henkilöstöön. Ura-astronautit osallistuvat pitkille lennoille Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle ja tuleville kuulennoille.

Myös "parastronautteja" haetaan

Lisäksi Esa hakee noin 20:tä henkilöä reserviin projektiastronauteiksi. Tästä joukosta Esa voisi myöhemmin palkata ihmisiä johonkin tiettyyn tehtävään määräaikaisella sopimuksella. Tyypillinen määräaikainen pesti on neljän vuoden mittainen.

Minimivaatimuksena astronautille on maisteritason korkeakoulututkinto joko luonnontieteistä, tekniikan alalta, matematiikasta tai tietojenkäsittelytieteestä. Myös laillistetut lääkärit ja koelentäjät voivat hakea.

Esa hakee avaruuslentäjäreserviinsä myös fyysisesti vammautuneita "parastronautteja". Vamma voi kohdistua jalkoihin eli hakijalta voi esimerkiksi olla amputoitu jalka tai hänen jalkansa voivat olla eripituiset. Myös lyhyet, alle 130 senttimetriä pitkät henkilöt voivat hakea tähän ohjelmaa.

Vuonna 1975 perustettu Esa on hallitustenvälinen järjestö, jonka tehtävänä on muun muassa varmistaa, että avaruuteen tehtävät investoinnit hyödyttävät Euroopan ja maailman kansalaisia.

Esalla on 22 jäsenvaltiota, joiden joukossa on myös Suomi.