Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ovensuukyselyt: Protestipuolueet menestyvät Bulgarian vaaleissa, pääministeri Borisovin puolue säilyttää paikkansa suurimpana

Bulgariassa pääministeri Boiko Borisovin GERB-puolue on säilyttämässä paikkansa maan suurimpana puolueena, kertovat ovensuukyselyt. Niiden mukaan puolue olisi kuitenkin menettämässä kannatustaan uusille protestipuolueille.

GERB:lle ennustetaan noin 25 prosentin kannatusta, mikä olisi lähes kymmenen prosenttiyksikköä vähemmän kuin sen suosio edellisissä parlamenttivaaleissa neljä vuotta sitten. Mielipidetiedusteluissakin puolueen kannatus oli useita prosenttiyksikköjä suurempi.

Tulos merkitsee, että monissa skandaaleissa ryvettyneen Borisovin on vaikea muodostaa enemmistöhallitusta, sillä vaalien suurimmat voittajat ovat protestipuolueita, joita yhdistää Borisovin vastustaminen.

Kohta vuosikymmenen Bulgariaa hallinnutta Borisovia on syytetty korruptiosta ja oligarkkien etujen ajamisesta. Maassa puhkesi viime kesänä laajoja mielenosoituksia Borisovia vastaan, mutta hän onnistui takertumaan valtaan, vaikka esimerkiksi presidentti Rumen Radev asettui mielenosoittajien puolelle.

Mielenosoitusten jälkeen Borisov ei ole puhunut toimittajille. Sen sijaan hän on itse lähettänyt sosiaalisessa mediassa kampanjavisiittejään maaseudulle.

Protestipuolueelle valtava voitto

Vaalien suurimmaksi voittajaksi on ovensuukyselyiden mukaan nousemassa laulaja-tv-juontaja Slavi Trifonovin ympärille kasattu populistinen protestipuolue ITN, joka pääsee parlamenttiin ensimmäistä kertaa ja saattaa nousta heti toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Poliittisilta tavoitteiltaan se muistuttaa hieman Italian Viiden tähden liikettä.

GERB:n tavoin kannatustaan menetti oppositiossa ollut sosialistipuolue, jonka kannattajat ovat iäkkäitä ja saattoivat jäädä kotiin ruuhkaisten äänestyspaikkojen pelossa.

Loput paikat menevät joko muille mielenosoituksista kummunneille pienpuolueille, turkkilaisvähemmistön puolueelle tai äärioikeiston VMRO:lle, jolla tosin tekee tiukkaa ylittää neljän prosentin äänikynnys.

Vaalit viruksen varjossa

Vaalit järjestettiin Bulgariassa riehuvan koronaviruksen kolmannen aallon varjossa. Koronaviruksen vuoksi sairaalahoitoon joutuneiden määrä on kasvanut maassa viime aikoina, mikä on otettu huomioon äänestyksessä. Sairaaloihin on avattu äänestyspaikkoja, ja vaalityöntekijät ovat kuljettaneet uurnia karanteenissa oleville.

Kotoaan käsin äänestänyt Stela Georgieva, 78, antoi äänensä oppositiolle.

– Toivon, että hallitukseen nousee nuorempia ihmisiä, jotka tuovat muutoksen, hän sanoi uutistoimisto AFP:lle aiemmin tänään.

Vaalien lopulliset tulokset on tarkoitus saada kokoon torstaihin mennessä.