Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bulgaria ajautui vaaleissa pattitilanteeseen

Bulgariaa lähes kymmenen vuotta hallinneen pääministerin Boiko Borisovin puolue GERB säilytti eilisissä vaaleissa asemansa suurimpana puolueena vajaan 26 prosentin kannatuksella, alustavat tulokset kertovat. Se kuitenkin menetti kannatustaan protestipuolueille, minkä vuoksi Borisovilla on suuria vaikeuksia muodostaa enemmistöhallitusta.

Lisäksi GERB:n aiempi tukipuolue, äärioikeistolainen VMRO ei onnistunut ylittämään neljän prosentin äänikynnystä.

Monissa skandaaleissa marinoitunut Borisov on yrittänyt markkinoida itseään kokeneena johtajana, joka takaa maahan vakauden. Lähes kaikki muut puolueet pitävät häntä umpikorruptoituneena oligarkkien hännystelijänä eivätkä helpolla suostu hallituskumppaneiksi.

– Ette pärjää yksinänne. Liittoutukaamme. Onko jossain joku minua kokeneempi? Borisov vetosi Facebookin kautta lähettämässään suorassa lähetyksessä vaali-iltana.

Borisov ei ole suostunut puhumaan toimittajille viime kesän jälkeen, vaan hän kampanjoi suoraan kannattajilleen sosiaalisen median kautta.

"Tulokset kertovat hajaannuksesta"

Vaalien yllättäjä oli ensimmäistä kertaa parlamenttiin noussut protestipuolue ITN. Laulaja-tv-juontaja Slavi Trifonovin ympärille kasattu populistinen protestiliike keräsi yli 18 prosenttia äänistä ja nousi heti maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Parlamenttiin nousi myös kaksi muuta protestipuoluetta: oikeistolainen Demokraattinen Bulgaria ja vasemmistolainen Nouskaa ylös! Mafia ulos! -liike.

– Tulokset kertovat yhteiskunnan perustavanlaatuisesta hajaannuksesta, arvioi politiikantutkija Antonij Galabov uutistoimisto AFP:lle.

Etenkin Trifonov on monelle äänestäjälle musta hevonen.

– Minulla ei ole mielipidettä Trifonovista poliitikkona. Hän on vain showmies. En tiedä, mitä odottaa, 64-vuotias, vaalitulokseen pettynyt Violeta Mihailova sanoi AFP:lle.