Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesäteatterit jäämässä ulos uudesta tapahtumatuesta – "Vaikeuttaisi näyttämöalan ammattilaisten ahdinkoa"

Hallitus valmistelee uutta tukea kesän yleisötapahtumien järjestäjille, mutta tuen ehdot eivät tyydytä kaikkia kulttuurialan toimijoita. Esimerkiksi Suomen teatterialaa ei ole lainkaan sisällytetty hallituksen lakiesitykseen niin kutsutusta tapahtumatakuusta.

Tapahtumatakuu olisi ennakollinen maksusitoumus, joka annettaisiin tapahtuman järjestäjälle tämän ilmoittamista kustannuksista. Valtiokonttorin myöntämä takuu koskisi vähintään 200 hengen yleisötapahtumaa, jonka järjestää vakiintunut ja ammattimainen tapahtumanjärjestäjä.

Takuu koskisi tietyin ehdoin yleisötapahtumia, jotka järjestetään kesäkuun alun ja syyskuun lopun välisenä aikana. Tällaisia tapahtumia ovat esimerkiksi taide- tai kulttuurifestivaalit, konsertit ja näyttelyt.

Esimerkiksi se, että kesäteatteritoiminta ei olisi takuun piirissä, herättää kipakoita kommentteja teatteriväessä. Teatterialan toimijat toivovat, että ammatti- ja harrastajateatteritoiminta mahdutettaisiin mukaan takuun piiriin.

Teatterin tiedotuskeskus TINFO huomauttaa, että säännöllistä kesäteatteritoimintaa on yhdeksällä vos- eli valtionosuusteatterilla ja 30:llä rahoituslain ulkopuolisella ammattiteatterilla. Vos-teatterit ovat lakisääteisen valtion rahoitusosuuden piiriin kuuluvia teattereita, muut teatterit hakevat rahoituksensa joka vuosi erikseen.

TINFO painottaa, että kesäteatterit ovat merkittävä tulonlähde alan freelancereille, kuten myös näytelmäkirjailijoille.

– Kesäteattereiden sulkeminen tapahtumatakuun ulkopuolelle vaikeuttaisi näyttämöalan ammattilaisten ahdinkoa. Heidän elinkeinonsa on ollut estynyt viranomaispäätöksin jo lähestulkoon vuoden verran, TINFO:n johtaja Linnea Stara kirjoittaa lausunnossa .

"Riskinottokyky ilman tukea on nollassa"

Tampereen freelance-näyttelijät ry:n puheenjohtaja Karoliina Vanne kirjoittaa lausunnossa, että yhdistys on tyrmistynyt ammattikesäteatterien jättämisestä tapahtumatakuun valmistelun ulkopuolelle. Vanne kertoo, että yhdistykseen kuuluu reilut sata ammattinäyttelijää, joille kesäteatterit tuovat merkittävän siivun vuosiansioista.

– Vaikka vakiintuneet, ammattimaiset kesäteatterit täyttävät kaikki lausunnolla olevan lakiehdotuksen kriteerit, ne on jostain syystä nimenomaan päätetty rajata lain piiristä pois. Tampereen freelance-näyttelijät ry vaatii, että ammattimainen kesäteatteritoiminta sisällytetään tapahtumatakuun piiriin.

Myös Tampereen Komediateatteri toivoo, että ammattikesäteatterit lisättäisiin tuen piiriin.

– Kesäteattereiden tuotannot ja kiinteät kulut ylittävät kaikilla toimijoilla useiden satojen tuhansien rajan vuosittain, joten riskinottokyky ilman tukea on nollassa, teatterin lausunnossa todetaan.

Esityksen lausuntokierros päättyy tänään keskiviikkona.