Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bulgaria karkottaa venäläisdiplomaatin, taustalla epäily venäläisten yhteyksistä asevarastojen räjähdyksiin maassa

Bulgaria kertoi torstaina karkottavansa maasta venäläisen diplomaatin. Taustalla on bulgarialaissyyttäjien keskiviikkona julkistama tutkinta, jossa selvitetään kuuden Bulgariassa aikaa viettäneen venäläisen epäiltyjä kytköksiä neljään asevaraston räjähdykseen vuosien 2011–2020 aikana.

Bulgarian ulkoministeriö kehotti Venäjää tekemään yhteistyötä tutkinnan kanssa "syyllisten löytämiseksi ja heidän tuomisekseen oikeuden eteen".

Ensimmäinen räjähdys tapahtui vuonna 2011, kaksi vuonna 2015, ja viimeisin viime vuonna. Bulgarialaissyyttäjien mukaan todisteet viittaavat vahvasti siihen, että räjähdysten tarkoitus oli estää aseistuksen toimittaminen Georgiaan ja Ukrainaan.

Venäjä reagoi Bulgarian aloittamaan tutkintaan syyttämällä maata Tshekin matkimisesta. Aiemmin tässä kuussa Tshekki karkotti venäläisdiplomaatteja päädyttyään siihen, että Venäjän sotilastiedustelun GRU:n upseerit olivat vastuussa ammusvaraston räjähdyksestä maan itäosassa vuonna 2014.

Venäjä on kiistänyt syytökset ja kutsunut niitä "täysin perusteettomiksi". Venäjä on myös karkottanut tshekkiläisdiplomaatteja.

Useat EU-maat karkottaneet venäläisiä

Bulgarian mukaan maassa sattuneilla räjähdyksillä voi olla yhteys Tshekin räjähdykseen. Tshekin sisäministeri Jan Hamacek kertoi jo aiemmin, että tshekkiläinen ammusvarasto päätyi todennäköisesti räjähdyksen kohteeksi vahingossa, ja oikea kohde oli bulgarialaisen asekauppiaan tilaama ammustoimitus.

Tshekin tapaus on kiristänyt entisestään jännitteitä Venäjän ja EU:n välillä. Monet EU-maat, kuten Slovakia, Romania, Viro, Latvia ja Liettua ovat karkottaneet venäläisdiplomaatteja osoittaakseen solidaarisuutta Tshekille. Venäjä on vastannut karkotuksiin samalla mitalla.

Bulgarian suhteet Venäjään ovat heikentyneet viime vuosina. Lokakuusta 2019 lähtien Bulgaria on karkottanut vakoilu- ja muiden syytösten takia kaikkiaan seitsemän venäläistä diplomaattia, ennen torstaina ilmoitettua karkotusta.

– Bulgaria haluaa säilyttää molemmille osapuolille hyödyllisen, tasavertaisen suhteen Venäjän kanssa, Bulgarian ulkoministeriö lausui torstaina.

Maan ulkoministeri Jekaterina Zaharjeva on jo tavannut Venäjän Sofian-suurlähettilään.