Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjän mukaan Timo Soinin pahoinpitelyn yrityksestä syytetty mies oli humalassa – mies kiistää kaikki syytteet ja sanoo menneensä markkinoille ostamaan kalakukkoa

Entiseen ulkoministeriin Timo Soiniin kohdistuneesta pahoinpitelyn yrityksestä syytetty mies oli tekoaikaan humalassa, syyttäjä sanoo.

Oikeudenkäynnissä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa on kyse tapahtumista Vantaan Korson maalaismarkkinoilla toissa vuoden maaliskuussa. Silloinen ulkoministeri Soini oli tapaamassa äänestäjiä, kun viisikymppinen mies tuli syyttäjän mukaan hänen luokseen, huusi "maanpetturi" ja yritti lyödä Soinia nesteellä täytetyllä puolen litran muovipullolla.

Teko jäi yritykseksi, koska Soinin turvamiehinä toimineet poliisit saivat kaadettua miehen maahan. Mies teki tilanteessa vastarintaa, miltä osin häntä syytetään virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja kahdesta pahoinpitelystä. Syyttäjän mukaan mies muun muassa löi toista poliiseista muovipullolla päähän.

– Ilman (toisen poliisimiehen) nopeaa ja ripeää puuttumista, isku olisi osunut minuun, nyt se osui häneen. Se on selvä asia, Soini sanoi oikeussalissa.

Lisäksi miestä syytetään rattijuopumuksesta samana päivänä.

Puolustus: Alkoholilla ei ollut vaikutusta asiaan

Mies kiistää kaikki syytteet. Soinin pahoinpitelyn yrityksestä miehen asianajaja Leif Möller sanoi, että syytetty tuli tilanteessa väärinymmärretyksi. Virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen ja pahoinpitelysyytteet mies kiistää, koska ei kertomansa mukaan ymmärtänyt, että hänet kiinni ottaneet miehet olivat poliiseja ja hän koki toimineensa itsepuolustustilanteessa.

Syyttäjän mukaan poliisit ilmoittivat tilanteessa selvästi, että ovat poliiseja.

– (Syytetty) on ollut humalassa tullessaan markkinoille. Jos hän ei ole päihtymystilansa takia ymmärtänyt (poliisien sanomaa), se ei vaikuta rikosoikeudelliseen arviointiin, syyttäjä Maren Salvesen sanoi.

Asianajaja Möllerin mukaan alkoholilla ei ollut vaikutusta tapahtumiin.

– (Syytetty) ei ole tuntenut olleensa alkoholin vaikutuksen alaisena saapuessaan markkinoille. Hänellä on ollut perinteenä ostaa kalakukkoa markkinoilta. Vesipullo hänellä oli mukana nesteytyksen takia, Möller sanoi.

Soinia kuullaan henkilökohtaisesti oikeudessa tänään. Ennen istuntoa hän kertoi kommentoivansa asiaa medialle vasta käsittelyn päätteeksi.

Esitutkinnassa ei näyttöä suunnitelmallisuudesta

Poliisi on aiemmin kertonut, ettei tapauksen taustalla tiedetä olevan järjestäytynyttä toimintaa. Miehellä oli yllään takki, jonka selkämyksessä oli katupartioista tunnetun, maahanmuuttovastaisen Soldiers of Odin -ryhmän logo.

– Tätä mainittua vaatetusta ja siihen liittyviä seikkoja, kuten aatemaailmaa, on otettu esitutkinnassa huomioon. Tutkinnan aikana ei kuitenkaan ole tullut lisäviitteitä siitä, että tapaukseen liittyisi järjestäytyneisyyttä, suunnitelmallisuutta tai muita epäiltyjä, tutkinnanjohtaja Jari Springare kertoi STT:lle huhtikuussa 2019.

Maalaismarkkinoilla paikalla ollut Lehtikuvan kuvaaja kertoi, että turvamiehet painoivat maahan Soldiers of Odin -tunnuksiin pukeutunutta miestä ja pitivät tätä paikallaan.

Soini oli kertonut ympärillä olleille ihmisille, että kyseinen mies oli yrittänyt lyödä häntä ja että turvamiehet ottivat miehen haltuunsa. Soini jatkoi välikohtauksen jälkeen normaalisti kansalaisten tapaamista.

Monitoimikeskus Lumon lähellä järjestetyillä Maalaismarkkinoilla oli usean puolueen edustajia tapaamassa äänestäjiä. Hyökkäysyritys tapahtui kolme viikkoa ennen kevään 2019 eduskuntavaaleja.

Ex-pääministeri Sipilään kohdistunut väkivallanteko käräjillä syksyllä

Viime vuosina myös Juha Sipilä (kesk.), Maria Ohisalo (vihr.) ja Alexander Stubb (kok.) ovat joutuneet uhkaavien tekojen kohteiksi.

Poliisin mukaan vastaantulija löi ex-pääministeri Sipilää nyrkein eduskuntatalon lähellä tammikuussa. Esitutkinnan mukaan mies tunnisti Sipilän ja ilmeisesti hetken mielijohteesta kohdisti tähän väkivaltaa. Asiassa on nostettu syyte pahoinpitelystä 38-vuotiasta miestä vastaan. Syytettä on määrä käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa syyskuussa.

Joulukuussa Helsingin käräjäoikeus tuomitsi neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen miehen, joka oli uhkaillut sisäministeri Maria Ohisaloa. Kolmikymppinen mies julkaisi Instagramissa kuvan, jossa Ohisalon kasvojen päällä on tähtäinristikko. Julkaisu sisälsi myös sanallisen uhkauksen. Lisäksi mies kommentoi Ohisalon Instagram-julkaisuun muun muassa olevansa pommintekokoulussa, ajavansa pommirekan poliisilaitokselle ja lähettävänsä "paketin" sisäministeriöön.

Tuomittu kiisti syyllistyneensä rikokseen ja sanoi, ettei pystyisi toteuttamaan uhkauksiaan tai käyttämään väkivaltaa. Käräjäoikeus piti rikosta vakavana. Tuomiossa todettiin, että julkisessa virassa olevan henkilön toimintaa hänen virkatehtävissään voidaan julkisesti arvostella, mutta vihapuhe ja uhkaukset eivät kuulu sananvapauden piiriin. Käräjätuomiosta on valitettu hovioikeuteen.

Stubbin kotia kivitettiin ja ammuttiin ilmakiväärillä

Valtiovarainministerinä toimineen Alexander Stubbin kodin ikkunoita ammuttiin ilmakiväärillä elokuussa 2016. Kaksi miestä myös kivitti talon ikkunoita ja ulko-ovea.

Toinen miehistä tuomittiin sittemmin Espoon käräjäoikeudessa puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen muun muassa törkeästä kotirauhan rikkomisesta. Toinen epäillyistä kuoli ennen kuin jutun poliisitutkinta saatiin päätökseen.

Stubbin päälle myös heitettiin kolajuomaa Tampereella vuonna 2015, kun hän vieraili paikallisessa kauppakeskuksessa. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi tekijän sakkoihin kunnianloukkauksesta ja lievästä vahingonteosta.