EU:ssa on annettu nyt yli 200 miljoonaa koronarokoteannosta, uutistoimisto AFP kertoi tiistaina laskelmiinsa nojaten.
Kaikki tarvittavat rokoteannokset on saanut EU:ssa noin 52,9 miljoonaa ihmistä, eli noin 11,8 prosenttia unionin asukkaista.
Pisimmällä rokottamisessa on pieni Malta, joka on rokottanut täysin yli 32 prosenttia väestöstään. Suurista EU-maista pisimmällä on Espanja, jonka asukkaista yli 15 prosenttia on saanut kaikki tarvittavat annokset. Italialaisista on rokotettu täysin reilut 14 prosenttia, ranskalaisista reilut 13 prosenttia ja saksalaisista reilut 11 prosenttia.
Suomessa vasta 5,1 prosenttia väestöstä on saanut kaikki rokoteannokset, mutta 38 prosenttia on saanut vähintään ensimmäisen annoksen.
EU:n hitain rokottaja on ollut Bulgaria, jossa 10 prosenttia on saanut ensimmäisen annoksen ja kuusi prosenttia kaikki annokset.
Pfizerin – Biontechin , Modernan ja Astra Zenecan rokotteilla täysin rokottaminen tarkoittaa kaksi annosta, kun taas Johnson & Johnsonin rokotteessa riittää yksi annos.
EU on nykytahdilla saavuttamassa tavoitteensa rokottaa täysin 70 prosenttia aikuisväestöstä eli noin 255 miljoonaa ihmistä heinäkuun loppuun mennessä. Kiihtyneestä tahdista huolimatta EU on selvästi jäljessä joitakin muita rikkaita teollisuusmaita.
Israelissa 59 prosenttia väestöstä on saanut kaikki rokoteannokset. Yhdysvalloissa vastaava luku on 35 ja Britanniassa 30 prosenttia.
Itävalta seurasi Norjan ja Tanskan esimerkkiä
Itävallan terveysministeri kertoi tiistaina maan luopuvan lähiaikoina Astra Zenecan rokotteen käytöstä.
Ministeri Wolfgang Mücksteinin mukaan syynä rokotteesta luopumiseen ovat Astra Zenecan toimitusongelmat sekä se, että suuren yleisön kiinnostus rokotteeseen on heikentynyt harvinaisten laskimotukostapausten takia. Mückstein kuitenkin sanoi pitävänsä rokotetta turvallisena.
– Me jatkamme todennäköisesti ensimmäisten annosten antamista Astra Zenecalla kesäkuun alkupuolelle asti, mutta se on sitten siinä, Mückstein sanoi.
Hän kertoi kuitenkin, että kaikki ensimmäisen annoksen Astra Zenecaa saaneet saavat sitä myös toisen annoksen.
Itävallasta tulee kolmas Euroopan maa, joka jättää Astra Zenecan pois rokoteohjelmastaan. Norja ja Tanska tekivät niin jo aiemmin vedoten harvinaisiin laskimotukostapauksiin, jotka on yhdistetty rokotteeseen.
Astra Zenecan rokote oli alkuvaiheessa EU:n rokotusohjelman kulmakivi, mutta kun maat ovat saaneet enemmän muiden valmistajien rokotteita, on sen merkitys vähentynyt. EU-komissio on haastanut brittiläis-ruotsalaisen Astra Zenecan oikeuteen, koska yhtiö ei ole pystynyt toimittamaan rokotettaan lupaamiaan määriä.
Itävallan väestöstä kolmasosa on saanut ensimmäisen koronarokoteannoksen.