Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mustiin sonnustautuneet ja vakavailmeiset kulttuurialan mielenosoittajat kertoivat tyytymättömyytensä päättäjille

Mustiin pukeutuneet mielenosoittajat seisovat kuin patsaat suorissa riveissä turvaetäisyyden päässä toisistaan. Moni on ristinyt kätensä vartalon eteen. Tunnelma on kuin hautajaisissa.

Kulttuuri- ja tapahtuma-alan ammattilaiset ovat tuoneet vakavaa viestiään Suomen ylimmille päättäjille Eduskuntatalolle. Musta ihmismeri jatkuu talon edestä tien toiselle puolelle Kansalaistorille.

Kulttuuri- ja tapahtuma-alalla ollaan tyytymättömiä yhteiskunnan tukeen tilanteessa, jossa korona ja sen aiheuttamat rajoitukset ovat heikentäneet alan toimintaedellytyksiä.

Ala vaatii, että tapahtumien järjestäminen turvallisuusohjeistuksilla avataan välittömästi sekä freelancereille suunnatut koronatuet laitetaan maksuun välittömästi ja freelancereiden turvaverkkoa parannetaan.

Tapahtuma-ala tarvitsee myös pitkän rajoituskauden jälkeen starttituen liiketoimintojen uudelleen käynnistämiseen. Lisäksi vaatimuksena on, että kulttuuriin investoidaan vähintään yksi prosentti valtion budjetissa.

Mielenilmauksessa eduskunnalle luovutettiin alkuiltapäivästä luovien alojen vaatimukset tiivistävä julkilausuma, jonka on allekirjoittanut 171 alan yhteisöä ja toimijaa. Julkilausuman vastaanottivat tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) ja puolueiden eduskuntaryhmien edustajat.

– Ymmärrän hyvin sen viestin, mikä tässä mielenilmauksessa on kerrottu. Koronapandemian vaikutukset ovat ehkä kohdistuneet kaikista eniten tapahtuma- ja kulttuurialalle. Ymmärrän hyvin sen ahdistuksen, näköalattomuuden ja vihankin, mikä tapahtuu, kun oman työn ja ammatin harjoittaminen estetään yli vuodeksi, vastasi tuore ministeri mielenosoittajille.

Hän myös lupasi, että pyrkii vaikuttamaan tilanteen korjaamiseen. Hän viittasi muun muassa tapahtumatakuuseen, joka tuli voimaan kuun alussa.

– Olen itsekin ihan uutena ministerinä tämän viikon aikana työskennellyt tämän asian piirissä, jotta tapahtumatakuu saataisiin toimimaan mahdollisimman hyvin.

Hän kertoi myös, että Taiteen edistämiskeskus (Taike) olisi tekemässä ensimmäiset päätökset korona-apurahoista huomenna. Apurahat ovat osa isompaa kulttuurin ja taiteen tukipakettia.

Hän sanoi tietävänsä hyvin, että kulttuuri- ja tapahtuma-alalle viime ja tänä vuonna suunnatut tuet eivät kata lähellekään sitä vahinkoa ja tappioita ja toimeentulon menetyksiä, mitä aloille on tapahtunut.

– Siksi olen asettanut katseeni kulttuurin tulevaisuus- ja jälleenrakennustyöhön. Tavoitteena pitää olla, kun me olemme tavallaan menneet tuhkaan ja raunioihin, niin rakennetaan tästä yhdessä entistä ehompi suomalainen kulttuuri- ja taidesektori ja haetaan sille tunnettavuutta ja ystäviä ja asiakkaita myös ulkomailta entistä voimakkaammin.

Poliisin arvion mukaan paikalla oli 1 500 mielenosoittajaa ja mielenosoitukset ovat sujuneet rauhallisesti.

Lausuman luovuttivat näyttelijä Seela Sella, koreografi Sonya Lindfors, muusikko Karri Paleface Miettinen, kirjailija Laura Lindstedt, elokuvaohjaaja Selma Vilhunen, muusikko Mikko Kosonen, kuvataiteilija Emma Helle ja toiminnanjohtaja Laura Serkosalo. Englanniksi julkilausuman luki näyttelijä ja laulaja Reeta Vestman ja ruotsiksi teatteriohjaaja Erik Söderblom.