Mustiin pukeutuneet mielenosoittajat seisovat kuin patsaat suorissa riveissä turvaetäisyyden päässä toisistaan. Moni on ristinyt kätensä vartalon eteen. Tunnelma on kuin hautajaisissa.
Kulttuuri- ja tapahtuma-alan ammattilaiset ovat tuoneet vakavaa viestiään Suomen ylimmille päättäjille Eduskuntatalolle. Musta ihmismeri jatkuu talon edestä tien toiselle puolelle Kansalaistorille.
Kulttuuri- ja tapahtuma-alalla ollaan tyytymättömiä yhteiskunnan tukeen tilanteessa, jossa korona ja sen aiheuttamat rajoitukset ovat heikentäneet alan toimintaedellytyksiä.
Muusikko-näyttelijä Olavi Uusivirta syytti päättäjiä mielenosoituksen jälkeen järjestetyssä paneelissa, että poliittista tahtoa luovien alojen tukemiseksi ei ole. Hänen mukaansa Tanskassa luovat alat saivat puolen miljardin tukipaketin jo koronan alkaessa viime vuonna.
– Minun on tosi vaikea ymmärtää ja hyväksyä, miten tässä on mennyt meillä näin kauan, hän ihmetteli.
– Tällainen systeemi olisi saatu pystyyn viikossa.
Elokuvaohjaaja ja teatterivaikuttaja Heikki Kujanpää kertoi olevansa järkyttynyt luovien alojen tilanteesta. Hän huomauttaa, että kulttuurin vaikutuksia voi olla vaikea havaita lyhyellä aikavälillä, mutta pitemmällä aikavälillä kulttuurin merkitys tulee näkyviin.
Luovat alat vaativat, että tapahtumien järjestäminen turvallisuusohjeistuksilla avataan välittömästi sekä freelancereille suunnatut koronatuet laitetaan maksuun välittömästi ja freelancereiden turvaverkkoa parannetaan.
Tapahtuma-ala tarvitsee myös pitkän rajoituskauden jälkeen starttituen liiketoimintojen uudelleen käynnistämiseen. Lisäksi vaatimuksena on, että kulttuuriin investoidaan vähintään yksi prosentti valtion budjetissa.
"Ensimmäiset päätökset korona-apurahoista huomenna"
Mielenilmauksessa eduskunnalle luovutettiin alkuiltapäivästä luovien alojen vaatimukset tiivistävä julkilausuma, jonka on allekirjoittanut 171 alan yhteisöä ja toimijaa. Julkilausuman vastaanottivat tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) ja puolueiden eduskuntaryhmien edustajat.
– Ymmärrän hyvin sen viestin, mikä tässä mielenilmauksessa on kerrottu. Koronapandemian vaikutukset ovat ehkä kohdistuneet kaikista eniten tapahtuma- ja kulttuurialalle. Ymmärrän hyvin sen ahdistuksen, näköalattomuuden ja vihankin, mikä tapahtuu, kun oman työn ja ammatin harjoittaminen estetään yli vuodeksi, vastasi tuore ministeri mielenosoittajille.
Hän myös lupasi, että pyrkii vaikuttamaan tilanteen korjaamiseen. Hän viittasi muun muassa tapahtumatakuuseen, joka tuli voimaan kuun alussa.
– Olen itsekin ihan uutena ministerinä tämän viikon aikana työskennellyt tämän asian piirissä, jotta tapahtumatakuu saataisiin toimimaan mahdollisimman hyvin.
Hän kertoi myös, että Taiteen edistämiskeskus (Taike) olisi tekemässä ensimmäiset päätökset korona-apurahoista huomenna. Apurahat ovat osa isompaa kulttuurin ja taiteen tukipakettia.
Hän sanoi tietävänsä hyvin, että kulttuuri- ja tapahtuma-alalle viime ja tänä vuonna suunnatut tuet eivät kata lähellekään sitä vahinkoa ja tappioita ja toimeentulon menetyksiä, mitä aloille on tapahtunut.
– Siksi olen asettanut katseeni kulttuurin tulevaisuus- ja jälleenrakennustyöhön. Tavoitteena pitää olla, kun me olemme tavallaan menneet tuhkaan ja raunioihin, niin rakennetaan tästä yhdessä entistä ehompi suomalainen kulttuuri- ja taidesektori ja haetaan sille tunnettavuutta ja ystäviä ja asiakkaita myös ulkomailta entistä voimakkaammin.
Poliisin arvion mukaan paikalla oli 1 500 mielenosoittajaa ja mielenosoitukset ovat sujuneet rauhallisesti.
"Puolueita syytä kuunnella kyynisesti"
Kitaristi Mikko Kososen mukaan kansanedustajat olivat perin vakuuttuneita siitä, miten hienosti tapahtuma- ja kulttuuriala mielenilmauksen järjesti.
– Kansanedustajilta kuultujen kommenttien perusteella voisi päätellä, että mitään ongelmaa ei ole missään vaiheessa ollutkaan. Heiltä löytyi upeita ehdotuksia, joihin valitettavasti suhtaudumme hyvin epäilevästi. Noita lupauksia olemme kuulleet käytännössä jo puolitoista vuotta.
Kosonen painotti, että kunnallisvaalien alla puolueiden puheita on syytä kuunnella kyynisellä ja tarkalla korvalla.
– Nyt tarvitaan enemmän tekoja kuin puheita.
Muun muassa kitaristina tunnettu muusikko Aki Hauru osoitti mieltään useiden kuukausien ajan keväällä eri ministeriöiden edustalla. Torstaina Hauru tiivisti STT:lle, että kulttuuriväessä jo pitkään porissut turhautuminen on kärjistynyt – mitta tuli täyteen.
– Olemme esittäneet malleja, miten tapahtumia järjestetään koronaturvallisesti. Olemme myös toteuttaneet niitä viime syksynä onnistuneesti: yhtään ainutta tartuntaketjua ei silloin tapahtumista lähtenyt.
Luovien alojen lausuman luovuttivat päättäjille näyttelijä Seela Sella, koreografi Sonya Lindfors, muusikko Karri Paleface Miettinen, kirjailija Laura Lindstedt, elokuvaohjaaja Selma Vilhunen, muusikko Mikko Kosonen, kuvataiteilija Emma Helle ja toiminnanjohtaja Laura Serkosalo. Englanniksi julkilausuman luki näyttelijä ja laulaja Reeta Vestman ja ruotsiksi teatteriohjaaja Erik Söderblom.