Koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi on sairaalahoidossa nyt 67 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tehohoidossa heistä on kymmenen.
Sairaalahoidossa olevia potilaita on yhteensä 13 vähemmän kuin keskiviikkona ja tehohoidossa olevia on neljä vähemmän kuin keskiviikkona.
Aiemmin tänään Suomessa raportoitiin 125 uutta koronavirustartuntaa, kertoi THL. Kahden viime viikon aikana on raportoitu 1 950 tartuntaa, mikä on 944 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Tuolloin raportoitiin 2 894 tartuntaa.
Yhteensä koronavirustartuntoja on pandemian alusta lähtien raportoitu Suomessa runsaat 93 000. Virukseen liittyviä kuolemantapauksia oli keskiviikkoon mennessä raportoitu yhteensä 959.
THL päivittää koronaan liittyvien kuolemantapausten määrän kerran viikossa keskiviikkoisin. Tiedot sairaalahoidossa olevista koronapotilaista päivitetään kolmesti viikossa: maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Ennen kesäkuuta kuolemantapausten ja sairaalahoidossa olevien tilannepäivitys annettiin päivittäin.
Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut Suomessa nyt yli 2,57 miljoonaa ihmistä eli runsaat 46 prosenttia väestöstä, kertoo THL. Määrä on lisääntynyt eilisestä yli 36 000 rokotetulla.
Rokotteen toisen annoksen on saanut lähes 573 000 ihmistä eli runsaat 10 prosenttia väestöstä.
Aiemmin tänään THL kertoi 125 uudesta koronatartunnasta.
Ilmaantuvuusluku korkeimmillaan eteläisessä Suomessa
Tartuntojen ilmaantuvuusluku eli uusien tartuntojen määrä sataatuhatta asukasta kohden kahden viikon ajalta on kohtalaisen tasainen ympäri maata. Ilmaantuvuuden keskiarvo on noin 35 tartuntaa sataatuhatta suomalaista kohden.
Maan korkein ilmaantuvuusluku, noin 92, on Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä. Kannoilla seuraavat Keski-Pohjanmaan (lähes 83) ja Helsingin ja Uudenmaan (lähes 61) sairaanhoitopiirit.
Matalin ilmaantuvuusluku on Lapin sairaanhoitopiirissä, missä on kahden viime viikon aikana todettu alle kaksi uutta tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden. Toiseksi matalimmat ilmaantuvuusluvut ovat Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiireissä, joissa kummassakin lukema jää alle kuuden uuden tartunnan.
Vanhuspalvelut selvisivät hyvin ensimmäisestä aallosta
Suomen vanhuspalvelut selvisivät koronan ensimmäisestä aallosta vähin tartunnoin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). THL:n mukaan tartuntoja raportoitiin viidesosassa palveluista ja niistä vain puolessa tartuntoja havaittiin asiakkailla.
Pula suojavarusteista oli suuri ongelma koronaepidemian alkuvaiheessa, samoin kuin koronatestiin pääsy. THL:n mukaan tässä vaiheessa myös vanhuspalvelujen työntekijät olivat epävarmoja muuttuneiden rutiinien vuoksi.
Poikkeuksellisessa tilanteessa palveluiden piti muuttaa toimintaansa äkkiä.
– Tämä vaati luovuutta ja monenlaisia järjestelyjä. Hygieniavaatimusten tiukentamisen ja suojavarusteiden käytön lisäksi tiloja jaettiin vyöhykkeisiin ja eristetyissä tiloissa työskentely pyrittiin rajaamaan samoille työntekijöille, sanoo Åbo Akademin professori Lisbeth Fagerström tiedotteessa.
Muuttuneet järjestelyt olivat hankalia myös palveluiden asiakkaille. THL:n mukaan vanhuksilla oli vaikeuksia ymmärtää ja noudattaa suojatoimia, minkä lisäksi työntekijöitä huoletti se, että he saattaisivat tartuttaa koronan iäkkäille asiakkailleen tai läheisilleen.
– Etenkin muistisairaat olivat hämmentyneitä ja asiakkaiden omaiset saattoivat reagoida hyvinkin voimakkaasti vierailurajoituksiin, kertoo Åbo Akademin työelämäprofessori Auvo Rauhala.
THL perustaa tietonsa vanhuspalveluiden johtajille ja päälliköille suunnatusta kyselystä, joka valaisee pandemian vaikutuksia tammikuusta 2020 saman vuoden elokuun loppuun. Kyselyyn vastasi 247 johtajaa.
Koronatilanne helpottunut Varsinais-Suomessa
Koronatilanteen helpottumisen myötä Varsinais-Suomessa on siirrytty epidemian leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen, minkä vuoksi Lounais-Suomen aluehallintovirasto (avi) on antanut luvan kokoontumisrajoitusten höllentämiseen.
Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten enimmäisyleisömäärää ei tästä päivästä lähtien tarvitse enää rajoittaa, jos lähikontaktit osallistujien välillä on mahdollista välttää. Kahden metrin turvaväli koskee jatkossa vain sisätiloja.
Sisätiloissa järjestettäviin tilaisuuksiin saa osallistua kymmenen ihmistä ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa järjestettäviin tilaisuuksiin saa osallistua 50 ihmistä. Jos lähikontaktit on mahdollista välttää, voi tilaisuuksiin avin mukaan osallistua suurempikin joukko. Lähikontaktilla avi tarkoittaa alle kahden metrin etäisyyttä toisesta ihmisestä yli 15 minuutin ajan.
Avin mukaan lähikontaktien välttämisestä huolehtiminen sisätiloissa on tapahtuman järjestäjän vastuulla. Sen voi järjestää esimerkiksi istumapaikoilla tai osallistujamäärää rajoittamalla. Myös kasvomaskisuositus on edelleen voimassa.
Avin päätös on voimassa heinäkuun alkuun saakka.
--
Juttua on korjattu kello 13.26: Sairaalahoidossa ja tehohoidossa olevien potilaiden määrä vähentynyt keskiviikosta, ei eilisestä. THL kertoo sairaalahoidossa olevien tilanteen maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.