Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

STM jarruna kulttuurialan avaamisessa – Saarikko ja Ohisalo osoittivat MTV:n tentissä syyttävän sormensa

Kulttuuri- ja tapahtuma-alan avaamisessa jarruna näyttäisi toimivan sosiaali- ja terveysministeriö (STM). Tämä kävi ilmi MTV:n puheenjohtajatentissä tiistaina.

Sekä vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo että keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko myönsivät, että STM on asiasta eri mieltä kuin muut ministeriöt.

Hallitus piti Ohisalon mukaan exit-strategianeuvotteluissa esillä, että lasten ja nuorten elämää täytyy mahdollisimman nopeasti päästä helpottamaan ja myös tapahtuma- ja kulttuurialan avaamista pitää heti ensimmäisten toimien aikana tehdä.

– Tätä me olemme vasemmistoliiton kanssa ja myös muiden puolueiden kanssa vaatineet, Ohisalo sanoi.

Ohisalon mukaan hallituksen sisälläkin on ollut tästä ristiriitaisia näkemyksiä.

Vasemmistoliitto ja vihreät ovat pitäneet julkisuudessakin esillä, että tapahtuma- ja kulttuurialaa pitää kohdella samalla tavalla kuin muita aloja kuten ravintola-alaa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi, että asiasta ei ole ristiriitaa hallituksen sisällä, vaan suurin ongelma on lainsäädännön rakenteessa ja siinä, että kulttuuritapahtumia käsitellään erillään esimerkiksi ravintolasääntelystä.

Saarikon mukaan näytöt ovat hyvät siitä, että tapahtuma- ja kulttuurialaa voidaan vastuullisesti avata.

Marin: Hallitus on yhdessä näistä linjannut

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marinilta kysyttiin, mitä hän vastaa hallituskumppaneille, jotka syyttävät hänen puolueensa johtamaa STM:ää koronarajoitusten purkamisen jarruttamisesta.

– Ehkä tähän voisi sanoa vanhan viisauden, että voi tätä käsien pesua. Kyllä hallitus on yhdessä näistä asioista linjannut.

Marinin mukaan toivomus on, että tapahtuma- ja kulttuuritoimintaa voidaan avata paljon laajemmin kesällä.

– Uskon kyllä, että heinäkuun aikana pääsemme järjestämään isoja tapahtumia.

Hallitus päätti tiistaina, että ravintoloita koskeviin koronarajoituksiin tulee höllennyksiä kautta maan. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ei pitää höllennyksiä leviämisvaiheen ravintoloiden osalta riittävinä ja aikoo kannella oikeuskanslerille.

Pääministeri sanoi, että ymmärtää alan haluavan vielä vauhdikkaampaa rajoitusten purkua.

– Me tietenkin pyrimme siihen, että samanaikaisesti voimme avata Suomea, mutta kuitenkin teemme sen sillä tavalla, että pidämme tautitilanteen hallinnassa ja saamme kesästä hyvän meille kaikille.

Orpo: Todellinen verokarhujen hallitus

Veroasiat ovat nousseet kuntavaalien alla yhdeksi tärkeimmäksi vaaliteemaksi. Muun muassa hallituksen maakuntaverolinjauksiin haettiin tentissä jälleen selvyyttä.

– Miten on mahdollista, että vasemmistoliitto ja vihreät sanovat, että jos ei tule maakuntaveroa, ei tule sotea. Keskusta sanoi eilen tv:ssä, että maakuntaveroa ei tule tällä kaudella. Eihän tästä ota kukaan selvää, mitä tapahtuu, tuleeko sotea, tuleeko maakuntaveroa. Tämä on niin sekavaa touhua, sanoi Liike Nytin puheenjohtaja Hjallis Harkimo.

Kokoomuksen Petteri Orpo totesi, että vallassa on "todellinen verokarhujen hallitus".

– Kuntavaalit ovat tulossa vajaan viikon päästä, ja ihmiset eivät tiedä, millä tavalla sote-uudistus rahoitetaan, hän sanoi.

Andersson sanoi luottavansa, että asiat, joista on hallituksen piirissä sovittu, myöskin pitävät.

– Se tarkoittaa sitä, että maakuntavero tulee tällä vaalikaudella. Tästä ei ole mitään epäselvyyttä.

Hänen mukaansa ilman verotusoikeutta tulevilla hyvinvointialueiden päättäjillä ei ole aitoa itsehallintoa, eikä sitä kautta mahdollisuutta päättää sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista.

Myös Ohisalo korosti, että maakuntaverosta on hallitusohjelman linjaus, ja sen valmistelu on jo käynnissä.

Marin totesi, että sekä sote-uudistusta että maakuntaveroa valmistellaan.

– Hallituspolitiikassa ei voi poimia rusinoita pullasta.

Saarikon mukaan maakuntaveron valmistelu on käynnissä, mutta se vie aikaa.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah muistutti, että hallituksen asettama maakuntaverokomitea tuli siihen tulokseen, että maakuntavero ei sovellu sote-mallin rahoitukseksi.