Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 300 suomalaista haki astronautiksi Euroopan avaruusjärjestön haussa

Yhteensä 307 suomalaista on hakenut astronautiksi Euroopan avaruusjärjestön Esan perjantaina päättyneessä haussa, selviää järjestön raportista. Hakijoista 248 oli miehiä ja 59 naisia.

Yhteensä avaruuden valloitus kiinnosti alustavien lukujen perusteella liki 22 600 hakijaa. Eniten hakijoita oli Ranskasta, yli 7 100.

Esa on kertonut hakevansa neljästä kuuteen ura-astronauttia, jotka palkataan Esan henkilöstöön. Ura-astronautit osallistuvat pitkille lennoille Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle ja tuleville kuulennoille.

Lisäksi Esa hakee noin 20:tä henkilöä reserviin niin sanotuiksi projektiastronauteiksi. Tästä joukosta Esa voi myöhemmin palkata ihmisiä tiettyyn tehtävään määräaikaisella sopimuksella.

Hakuajan jälkeen alkaa kuusivaiheinen valintaprosessi, joka on määrä saada päätökseen ensi vuoden lokakuussa.

Minimivaatimuksena astronautille on maisteritason korkeakoulututkinto joko luonnontieteistä, tekniikan alalta, matematiikasta tai tietojenkäsittelytieteestä. Myös laillistetut lääkärit ja koelentäjät voivat hakea.

Myös para-astronautteja haussa

Kun Esa edellisen kerran haki astronautteja vuonna 2008, hakemuksia tuli huomattavasti vähemmän, runsaat 8 400. Tuolloin myös naisten määrä oli pienempi 15,5 prosenttia kaikista hakijoista. Perjantaina päättyneessä haussa naisia oli hakijoista lähes neljännes, 24 prosenttia.

Tällä kertaa mukana oli ensimmäistä kertaa myös niin sanottu para-astronautin vakanssi, jota haki yli 200 fyysisesti vammautunutta.

Vamma voi kohdistua jalkoihin eli hakijalta voi esimerkiksi olla amputoitu jalka tai hänen jalkansa voivat olla eripituiset.

Myös lyhyet, alle 130 senttiä pitkät henkilöt voivat hakea tähän ohjelmaan. Esimerkiksi koulutuksen tai kokemuksen suhteen vaatimukset para-astronauteille ovat samat kuin muillekin hakijoille.

Suomi on ollut Esan jäsen vuodesta 1995.