Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Astronauttien hikisiä sukkia ei enää haluta ampua avaruuteen – Nasa kehittää ratkaisua pyykkiongelmaan

Avaruudessa monet arkielämän askareet ovat vaikeampia toteuttaa kuin maan kamaralla. Kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä pitkiä aikoja viettävät astronautit ovat saaneet tottua siihen, että vaatteiden pyykkääminen on yksi niistä.

Asemalla ei ole pyykkikonetta, joten kun astronauttien käyttämät vermeet ovat hiestä ja liasta tönkköjä, ne on yksinkertaisesti ammuttu maata kohti. Pudotessaan ne palavat poroksi ilmakehässä.

Tämä merkitsee, että matkaan täytyy ottaa paljon vaatteita mukaan. Kuuden hengen miehistö tarvitsee vuodessa noin 400 kiloa vaatteita ISS:llä, kertoo Smithsonian Magazine . Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasa aikoo nyt kehittää kestävämmän ratkaisun ja on alkanut selvittää asiaa kulutustavarajätti Procter & Gamblen kanssa.

Pitääkseen lihaksensa kunnossa avaruuden painottomassa tilassa astronauttien täytyy kuntoilla noin kaksi tuntia päivässä. Treenivaatteet alkavat siinä menossa pian haista. joten uusi vaatekerta tarvitaan kerran viikossa, kertoo entinen Nasa-astronautti Leland Melvin.

Procter & Gamble kehittää avaruusoloihin sopivia aineita vaatteiden pesuun ja tahranpoistoon. Tarkoitus on lähettää ensimmäinen lähetys avaruusasemalle joulukuussa.

Samalla Nasa tutkii mahdollisuuksia pidentää vaatteiden käyttöikää. Avaruusaseman miehistölle toimitetaan mikrobeja hylkivistä kankaista ja langoista valmistettuja treenivaatteita, joiden toivotaan pysyvän käyttökelpoisina pidempään. Samoista aineista tehtyjä vaatteita on myynnissä myös tavalliselle kansalle, joten jos testit onnistuvat, niitä saatetaan alkaa markkinoida "astronauttivaatteina".

Avaruushankkeiden edetessä suunnitellaan yhä pitempiä matkoja, aina Marsiin asti. Ratkaistavia ongelmia ja haasteita on paljon – yksi niistä on se, mitä tehdä hikisille sukille ja kalsareille matkoilla, jotka voivat kestää jopa vuosia.