Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tapahtumateollisuus vie avin yleisötilaisuuksia rajoittavat päätökset hallinto-oikeuteen

Tapahtumateollisuus katsoo, että Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) päätökset yleisötilaisuuksista ovat kyseenalaisia ja vie ne hallinto-oikeuden tutkittaviksi. Samalla kun turvavälien pitämiseen on velvoitettu yleisötilaisuuksissa, on avi kumonnut vaatimuksen turvaväleistä asiakas- ja osallistujatiloissa, järjestö huomauttaa.

Järjestö katsoo, että avin päätöksissä on sovellettu tartuntatautilakia väärin ja että avi rajoittaa suhteettomasti yritysten perustuslaissa suojattua elinkeinovapautta. Päätöksistä on koko koronaepidemian ajan puuttunut tarkkarajaisuus ja ne rikkovat perusoikeusrajoitusten suhteellisuusvaatimusta, järjestö katsoo.

Avilla ei Tapahtumateollisuuden mukaan ole ollut lakiin perustuvaa epidemiologista perustetta pitää turvavälivaatimusta voimassa.

– Käsityksemme mukaan AVI on soveltanut tartuntatautilain 58. pykälää ilmeisen väärin. Jos turvavälin määräämiselle toisaalla tartuntatautilaissa edellytetty välttämättömyysedellytys ei täyty, ei turvavälin määrääminen voi olla mahdollinen toisaalla samassa laissa olevan toisen säännöksen kautta.

– Sama rajoitustoimi ei siis voi olla yhtä aikaa samaan epidemiologiseen tietoon perustuvan välttämättömyysarvion perusteella sekä välttämätön että ei-välttämätön, sanoo Tapahtumateollisuuden johtaja Maria Sahlstedt tiedotteessa.

Kulttuuriala suivaantunut pelisääntöjen erilaisuudesta

Tapahtumateollisuuden alalla toimivat yritykset ovat siten tekemässä hallinto-oikeusvalituksen, jotta päätösten lainmukaisuus tutkitaan ja jotta tartuntatautilain käyttöön saadaan tuomioistuimen ratkaisu.

Sahlstedtin mukaan alan yritykset eivät kiistä, etteikö koronaepidemian takia olisi tarpeen määrätä yleisötilaisuuksille oikein suhteutettuja ja perustultuja rajoituksia. Tapahtumajärjestäjät ovat noudattaneet viranomaismääräyksiä vastuullisesti ja toteuttaneet kaikki vaaditut toimenpiteet, Sahlstedt sanoo.

– Aluehallintoviranomaisten päätökset ja niihin velvoittavaksi osaksi liitetyt ohjeet ovat kuitenkin niin räikeästi kyseenalaista lainkäyttöä, että se tulee saattaa tuomioistuimen tutkittavaksi. Yhdenvertaisen kohtelun ja välttämättömyysperusteiden on toteuduttava oikeusvaltiossa, Sahlstedt sanoo.

Tapahtumateollisuuden toimijat ovat monesti viime aikoina arvostelleet kulttuuri- ja tapahtuma-alan sääntelyä epäreiluksi. Ravintoloissa saa Uudellamaalla täyttää asiakaspaikoista puolet tai 75 prosenttia, mutta jos ravintolassa esiintyy esimerkiksi laulaja, on siellä pidettävä kahden metrin turvavälejä, jos paikalla on yli kymmenen henkeä.