Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MT: Fosforin määrän lasku pelloilla jyrkentynyt – lannoitefosforin käyttö supistunut neljäsosaan

Fosforin määrän lasku pelloilla on jyrkentynyt lannoitusrajoitusten vaikutuksesta, kertoo Maaseudun Tulevaisuus. Lehden Eurofins Viljavuuspalvelulta saamasta aineistosta selviää, että koko maan keskimääräinen peltojen fosfori on pudonnut viljavuusluokkaan välttävä.

MT:n mukaan alhainen fosforimäärä vaikeuttaa muun muassa kasvien kasvuun lähtöä ja heikentää satonäkymiä.

Koko maan tilastossa lähes 40 prosenttia maanäytteistä menee fosforin osalta viljavuusluokkaan välttävä. Luokissa huono ja huononlainen on yhteensä nyt yli 20 prosenttia pelloista.

Vesistöjen rehevöitymistä aiheuttavan fosforin käyttöä on pyritty rajoittamaan. Lehti kertoo, että lannoitefosforin käyttö on supistunut neljäsosaan 20 vuodessa.

Luonnonvarakeskus Luken reilu vuosi sitten julkaiseman tutkimuksen mukaan maataloudesta Pohjan- ja Suomenlahteen huuhtoutuvien ravinteiden määrä on laskenut 15–20 prosenttia aikaisempiin korkeimpiin arvoihin verrattuna.

MT:n mukaan tutkimuksen loppupäätelmä oli, että vuosina 2014–2020 toteutettu maatalouden ympäristökorvausjärjestelmä on vähentänyt vesistöjen ravinnekuormitusta kohtalaisen hyvin.