Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvalloissa 70 prosenttia aikuisista saanut vähintään yhden rokoteannoksen – Kiinan Wuhanissa testataan taas kaikki kaupungin asukkaat koronan varalta

Yhdysvalloissa 70 prosenttia aikuisista on nyt saanut vähintään yhden rokoteannoksen koronavirusta vastaan, kertovat maan terveysviranomaiset. Rajapyykki oli alun perin haluttu ylittää jo maan itsenäisyyspäivään 4. heinäkuuta mennessä, mutta tästä myöhästyttiin liki kuukaudella.

Aikuisista hieman yli 60 prosenttia ja koko väestöstä noin puolet on täysin rokotettuja. Rokotustahti on hidastunut erityisesti maan konservatiivisilla vyöhykkeillä sekä muun muassa nuorten parissa.

Samaan aikaan maassa riehuu koronaviruksen entistä tarttuvampi deltamuunnos. Uusia tartuntoja todetaan päivittäin yli 60 000, ja luku on kasvamassa nopeasti. Viime viikkojen aikana rokotustahdissa on nähty jälleen kasvua pahimmilla tautialueilla.

Yhdysvaltain ikäihmisistä noin 80 prosenttia on täysin rokotettu, ja sairaalahoitoa vaativien tapausten sekä kuolemien kasvu onkin ollut hitaampaa kuin aiemmissa koronaviruksen aalloissa.

Deltamuunnoksen kohdalla vasta kahden Pfizerin tai Modernan rokoteannoksen on todettu takaavan vahvan suojan virusta vastaan. Maan terveysviranomaiset harkitsevat myös kolmatta rokoteannosta riskiryhmille.

Yhdysvalloissa New Yorkin suurkaupunki alkaa vaatia rokotetodistusta ihmisiltä, jotka haluavat vierailla esimerkiksi ravintoloissa, kuntosaleilla ja muissa julkisissa sisätiloissa. New Yorkista tuli samalla ensimmäinen merkittävä yhdysvaltalaiskaupunki, joka antoi määräyksen asiasta.

– Jos olet rokotettu, sinulle on annettu avain, jolla pääset sisään. Mutta jos et ole ottanut rokotetta, et valitettavasti pääse ottamaan osaa moniin asioihin, sanoi pormestari Bill de Blasio.

Koronan lähtöpisteenä pidetystä kaupungista löytyi uusia tartuntoja ensimmäisen kerran yli vuoteen

Kiinassa Wuhanin kaupungin viranomaiset aikovat testata kaikki kaupungin asukkaat koronaviruksen varalta sen jälkeen kun seitsemän siirtotyöläistä sai positiivisen koronatestituloksen. Kiinan keskiosassa sijaitsevassa Wuhanissa on 11 miljoonaa asukasta.

Hubein maakunnan pääkaupunkia Wuhania pidetään koronapandemian lähtöpisteenä. Kuukausikaupalla jatkunut eristys ja rankat rajoitukset saivat kuitenkin tartunnat häviämään, eikä kaupungissa ole tätä ennen rekisteröity yhtään paikallista tartuntaa yli vuoteen.

Jo kertaalleen koronaviruksen kukistanut Kiina kamppailee nyt uuden tartunta-aallon kanssa, kun eritäin herkästi tarttuva deltamuunnos leviää maassa. Tiistaina Kiinassa rekisteröitiin 61 uutta kotoperäistä tartuntaa. Heinäkuun puolivälin jälkeen tartuntoja on kertynyt jo yli 400.

Uusien tartuntojen myötä kokonaisia kaupunkeja on eristetty ja miljoonat ihmiset on määrätty pysymään kotona. Maan pääkaupunki Peking on suljettu turisteilta kesken parasta lomakautta, ja viranomaiset ovat kehottaneet siellä asuvia välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista pois kaupungista.