Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talebanit valtasivat päivässä kolme kaupunkia lisää Pohjois-Afganistanissa – äärijärjestö on viikonlopun aikana saanut haltuunsa jo viisi kaupunkia

Afganistanissa Taleban-taistelijat valtasivat sunnuntaina kolme kaupunkia lisää, kun maan pohjoisosassa sijaitsevat Kunduz ja Sar-e Pol sekä koillisosassa sijaitseva Taloqan päätyivät äärijärjestön käsiin.

– Kunduz on menetetty. Taleban on vallannut kaikki kaupungin keskeiset kohteet, vahvisti uutistoimisto AFP:n paikan päällä oleva toimittaja.

Afganistanin puolustusministeriön mukaan asevoimien kommandojoukot ovat aloittaneet Kunduzissa vastahyökkäyksen kaupungin valtaamiseksi takaisin. Sotilaat ovat ministeriön mukaan onnistuneet valtamaan muun muassa maan valtiollisen radion ja television toimitilat takaisin sisseiltä.

– Kunduzin valtaus olisi merkittävä, koska sen jälkeen sissit voisivat vapauttaa sieltä suuren määrän taistelijoita osallistumaan taisteluihin muualla pohjoisessa, kiteytti International Crisis Group -järjestön edustaja Ibraheem Thurial.

Talebanit ovat onnistuneet valtaamaan Kunduzin kahdesti aikaisemminkin, vuosina 2015 ja 2016, mutta eivät ole toistaiseksi pystyneet pitämään sitä hallussaan kovin pitkään.

Taloqanissa asukkaat kertoivat AFP:lle, että he näkivät turvallisuusjoukkojen ja viranomaisten poistuvan kaupungista ajoneuvosaattueessa.

Sar-e Polissa hallinnon työntekijät ja loput armeijan joukot ovat vetäytyneet armeijan kasarmeille noin kolmen kilometrin päähän kaupungista. Talebanin mukaan sen taistelijat ovat piirittäneet kasarmit.

Talebanille voittoja myös perjantaina ja lauantaina

Ennen Kunduzia sissit valtasivat jo perjantaina Zaranjin aavikkokaupungin Lounais-Afganistanissa lähellä Iranin rajaa. Kaupunki antautui sisseille, eikä yhteenottoja juuri ollut.

Lauantaina talebanit valtasivat Sheberghanin maan pohjoisosassa. Kaupungin hallinnasta taisteltiin jonkin verran, mutta turvallisuusjoukot vetäytyivät verrattain nopeasti lentokentälle kaupungin ulkopuolella.

Yhdysvallat ilmoitti sunnuntaina tehneensä useita ilmaiskuja talebanien asemiin Sheberghanissa.

Taleban-taistelijat ovat vallanneet nopeasti maaseutualueita sen jälkeen, kun Yhdysvallat ilmoitti vetävänsä joukkonsa Afganistanista toukokuussa. Nyt Taleban pyrkii saamaan haltuunsa myös kaupunkeja.