Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääministeri Marin: Lapset ja nuoret ensin -periaate toteuduttava koronarajoituksissa

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan lapset ja nuoret ensin -periaatteen tulee toteutua koronarajoituksissa. Kun erilaisiin tilaisuuksiin tai tapahtumiin liittyen tehdään rajoituksia, esimerkiksi lasten ja nuorten harrastustoiminta ei Marinin mukaan saa olla ensimmäisten rajoitettavien asioiden joukossa. Hän kommentoi asiaa hallituksen neuvottelujen jälkeen Säätytalolla torstaina.

Sosiaali- ja terveysministeriö antaa hänen mukaansa aiheesta ohjauskirjeen alueille.

Ohjauskirjeeseen on vaikuttanut ainakin osaltaan pääkaupunkiseudulla annetut tuoreet rajoitukset. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) kertoi torstaina uusista kokoontumisrajoituksista, joiden mukaan yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokouksiin saa ensi viikon perjantaista lähtien osallistua sisätiloissa enintään 25 henkilöä ja rajatuissa ulkotiloissa 50 henkilöä. Rajoitukset koskevat esimerkiksi elokuvanäytöksiä ja ryhmäliikuntaa.

Avin mukaan esimerkiksi sisätilassa ryhmäliikuntatunnilla voi olla enintään sen verran osallistujia kuin tilaan mahtuu niin, että kahden metrin turvaväli voidaan huomioida. Viraston linjauksen mukaan myös lasten ja nuorten harrastustoiminta kuuluu rajoitusten piiriin.

Mikäli ohjeistus ei riitä, hallitus valmis muuttamaan lakia

Marinin mukaan hallitus keskusteli myös kahden metrin turvavälistä, joka hiertää erityisesti kulttuuri- ja tapahtuma-alaa.

– Hallituksen yhteinen tahto on se, että pyrittäisiin järjestämään toimintaa sillä tavalla terveysturvallisesti, että tätä kahden metrin turvaväliä ei välttämättä tarvitsisi olla, hän sanoi.

Myös tästä STM antaa ohjeistuksen alueille. Marin korosti, että viranomaiset toimivat itsenäisesti lainsäädännön pohjalta.

– Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos voivat antaa ohjausta viranomaisille siitä, millä tavalla esimerkiksi tätä tautitilannetta olisi hyvä tulkita.

Mikäli ohjeistus lapset ja nuoret ensin -periaatteesta ja kahden metrin turvavälistä ei riitä, hallitus on Marinin mukaan valmis lainsäädäntömuutoksiin.

Hallitus pohtii niin sanotun riskipotentiaalimallin käyttöönottoa, jotta tapahtumien järjestäminen helpottuisi. Mallia varten Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on arvioinut koronaviruksen tartuntariskejä eri tilanteissa. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi neuvottelujen alla, että malli tarjoaisi vision yhteiskunnan aukipitämiseen erityisesti tapahtuma- ja kulttuurialalle.

Yli 80 prosentin rokotekattavuutta tavoitellaan yli 12-vuotiaissa

Hallitus neuvotteli Säätytalolla myös koronaepidemian hoitoa Suomessa määrittelevän hybridistrategian päivittämisestä. Hallitus haki yhteisiä linjauksia, mutta valmistelutyö käytännön toimenpiteiden osalta jatkuu yhä. Marinin mukaan päivityksen valmistelua jatketaan lähiaikoina. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti esitti siihen torstaina muutamia kysymyksiä ja tarkennuksia.

Marin vahvisti tiedon, että Suomi tavoittelee vähintään 80–90 prosentin rokotekattavuutta yli 12-vuotiaiden keskuudessa.

Kiuru: Riskipotentiaalimalli tarjoaisi vision yhteiskunnan aukipitämiseen

Hallitus käsitteli tänään koronaneuvotteluissaan tapahtumien järjestämisen mahdollistavan riskipotentiaalimallin käyttöönottoa.

Asiasta kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) matkalla hallituksen istuntoon. Mallia varten Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on arvioinut koronaviruksen tartuntariskejä eri tilanteissa.

Kiurun mukaan malli tarjoaisi vision yhteiskunnan aukipitämiseen erityisesti tapahtuma- ja kulttuurialalle. Mallin avulla voitaisiin arvioida eri tilanteisiin tarvittavia turvavälejä.

Riskipotentiaalimalli on tarkoitus ottaa käyttöön sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeellä, jos valtioneuvosto sen hyväksyy. Kiurun mukaan hyväksytty mallia tulisi voimaan mahdollisimman nopeasti.

Hallitus aloitti puoli kahdelta neuvottelut koronaepidemian hoitoa Suomessa määrittelevän hybridistrategian päivittämiseksi.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) sanoi ottavansa neuvotteluissa esille kahden metrin turvavälejä koskevan vaatimuksen järkevöittämisen. Kurvisen mukaan korvaava malli pitäisi olla arkijärjellä ymmärrettävissä.

– Hirveän sekavaa ja monimutkaista mallia ei pidä luoda, hän sanoi Säätytalon portailla.

Andersson: Kulttuuriala ei voi odottaa koronapassia

Myös useiden muiden puolueiden ministerit toivoivat tapaamisesta helpotusta kulttuurialan vaikeaan tilanteeseen.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoi neuvotteluihin saapuessaan, että kulttuuriala ei voi odottaa koronapassin valmistelua, joka veisi arvioiden mukaan useita kuukausia.

– Tarvitsemme toimenpiteitä heti, vasemmistoliittoa johtava Andersson sanoi puolueen kantana.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalon mukaan eri tapahtumia pitäisi voida arvioida eri tavoin, ilman yhteistä kategorisointia.

– Pitäisi löytää riskiperusteinen malli. Sitä lähdetään täällä keskustelemaan, sisäministeri Ohisalo sanoi.