Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | HS-gallup: Kokoomus jatkaa Suomen suosituimpana puolueena, Ex-ulkoministeri Timo Soini: Turvamiesten tuominen Suomeen Afganistanista oikea ratkaisu

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Ex-ulkoministeri Timo Soini: Turvamiesten tuominen Suomeen Afganistanista oikea ratkaisu

Entinen ulkoministeri Timo Soini (sin.) pitää hyvänä, että myös Kabulin-suurlähetystöä vartioineita turvamiehiä evakuoidaan Suomeen. Soini arvelee, että vartijoiden määrä ei ole kovin huomattava ja heidät pystytään erottelemaan muista. Soini kommentoi asiaa STT:n haastattelussa.

Alun perin Suomen ei ollut tarkoitus evakuoida suurlähetystön turvallisuudesta vastanneita vartijoita. Soini pelkää, että päätöksessä vitkuttelu saattaa merkitä sitä, että joku turvamies perheineen jää maahan jumiin.

Soini toimi ulkoministerinä vuosina 2015–2019, ja hänen kaudelleen sattui muun muassa suomalaisen avustustyöntekijän sieppaus Afganistanissa.

Yhdysvallat ei pysty evakuoimaan kaukana Kabulista olevia kansalaisiaan

Yhdysvallat ei pysty evakuoimaan maansa kansalaisia eikä afganistanilaisia, jotka eivät ole Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tai sen lähettyvillä. Asiasta uutisoivat muun muassa yhdysvaltalaislehti Washington Post ja qatarilaiskanava al-Jazeera.

Puolustusministeriön tiedottaja John Kirby sanoi toimittajille, että Yhdysvaltain asevoimat voi auttaa ihmisiä, jotka ovat suhteellisen lähellä Kabulia. Toimittajien kysyessä Kabulista mahdollisesti satojen kilometrien päässä olevista yhdysvaltalaisista Kirby sanoi, ettei heitä pystytä evakuoimaan.

Tiedottaja vahvisti, että Yhdysvallat on pelastanut helikoptereilla ihmisiä, jotka eivät ole kyenneet matkustamaan Kabuliin.

HS-gallup: Kokoomus jatkaa Suomen suosituimpana puolueena

Oppositiossa istuva kokoomus jatkaa Suomen suosituimpana puolueena Helsingin Sanomien gallupissa 19,8 prosentin kannatuksella. Puolueen kannatus laski hieman viime kuussa julkaistusta kyselystä.

Toisena on pääministeripuolue SDP 19,2 prosentilla, ja kolmantena opposition perussuomalaiset 17,2 prosentilla. SDP:n kannatus ei muuttunut aiemmasta, ja perussuomalaisten kannatus laski 0,6 prosenttiyksikköä.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS, ja siihen haastateltiin puhelimitse lähes 2 500 ihmistä.

Suurimpien puolueiden osalta tutkimuksen virhemarginaali on noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Sateet painottuvat tänään maan etelä- ja keskiosiin ja heikkenevät samalla

Sateet väistyvät yön aikana Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta. Aamulla sataa lähinnä maan etelä- ja keskivaiheilla. Samalla sateet muuttuvat kuuroluonteisiksi, kertoo Ilmatieteen laitos.

Illalla sataa todennäköisesti vielä eteläisessä Suomessa.

Päivälämpötilat ovat torstaina etelässä 15–17, maan keskiosissa 13–16 ja pohjoisosissa 13–15 astetta.

Merialueilla varoitetaan laajalti kovista tuulista.

Ruotsissa alkaa oikeudenkäynti vakoilusta Venäjän hyväksi

Ruotsissa alkaa tänään oikeudenkäynti Venäjän hyväksi vakoilusta syytettyä ruotsalaismiestä vastaan. Syytteen mukaan konsulttina toiminut mies olisi toimittanut rahaa vastaan venäläisille tietoja, joita hän sai työskennellessään Volvo- ja Scania-yhtiöille. Mies kiistää syytteet.

Ruotsalaismies pidätettiin helmikuussa 2019, kun hän oli tapaamassa Venäjän suurlähetystössä työskennellyttä diplomaattia ravintolassa. Ruotsin viranomaisten mukaan kyseinen diplomaatti työskenteli todellisuudessa Venäjän ulkomaantiedustelulle SVR:lle. (Lähde: TT)

Presidenttiehdokkaiden rekisteröinti alkaa Virossa, varmoja ehdokkaita vasta yksi

Virossa aloitetaan tänään presidenttiehdokkaiden rekisteröinti. Ehdokkaaksi päästäkseen henkilö tarvitsee vähintään 21 kansanedustajan tuen presidentin valitsevassa parlamentissa, riigikogussa. Tämän tuen on jo varmistanut Viron kansallismuseon johtaja Alar Karis, jota tukevat hallituksen reformipuolue ja keskustapuolue.

Puolueiden yhteenlaskettu edustajamäärä ei kuitenkaan riitä Karisin valintaan presidentiksi ensi maanantain äänestyksessä, vaan tukea tarvitaan myös oppositiosta. Asia voi ratketa tänään kun sosiaalidemokraatit ilmoittavat, tukeeko puolue Karisia. (Lähteet: BNS, ERR)

Amnesty: Qatar ei tutki helteessä kuolleiden siirtotyöläisten kuolinsyitä ja jättää omaiset puille paljaille

Qatarin viranomaiset ovat jättäneet tutkimatta tuhansia siirtotyöläisten kuolemia kuluneella vuosikymmenellä, vaikka on ollut olemassa todisteita kuolemien ja surkeiden työolojen välisestä yhteydestä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tuore raportti.

Kuolemat on rutiinimaisesti luokiteltu luonnollisista syistä aiheutuneiksi, minkä vuoksi omaisilla ei ole myöskään ollut oikeutta korvauksiin.

Siirtotyöläiset tekevät usein pitkiä työpäiviä epäinhimillisessä kuumuudessa.

Naisleijonille MM-turnauksen avausvoitto

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue on saavuttanut ensimmäisen voittonsa Calgaryn MM-jäällä Kanadassa. Suomi voitti Suomen aikaa keskiviikkoiltana pelatussa pelissä Venäjän olympiakomitean joukkueen 4–0.

Suomen maalit tekivät Susanna Tapani, Jenniina Nylund ja kahdesti onnistunut Petra Nieminen. Maalivahti Anni Keisala torjui ensimmäisen nollapelinsä MM-tasolla.

Suomi kohtaa alkulohkovaiheessa vielä torstai-iltana Sveitsin. Joukkue on kohdannut aiemmin Kanadan ja Yhdysvallat.

Tennispelaaja Ruusuvuori etenee tällä kaudella toista kertaa ATP-puolivälieriin

Suomalainen tennispelaaja Emil Ruusuvuori on voittanut Ranskan Benoit Pairen Winston-Salemin ATP 250 -tennisturnauksessa. Voitollaan Ruusuvuori etenee toista kertaa tällä kaudella puolivälieriin ATP-kiertueella.

Turnauksessa 12. sijoitettu Paire kaatui lukemin 6–4, 4–6, 6–1.

Ruusuvuorella on seuraavaksi vastassaan 14. sijoitettu Ranskan Richard Gasquet.

Yhdysvaltain Winston-Salemin turnaus on Ruusuvuorelle viimeinen ennen ensi viikolla alkavaa Yhdysvaltain avointa mestaruusturnausta.