Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden paras punaviini on italialainen – ”Mehukkuus, tasapaino ja eloisuus ihastuttivat”, kehui tuomaristo

Syksyn edetessä ja kelien viilentyessä moni nauttii mielellään lasin punaviiniä. Viinilehden valitsema vuoden paras punaviini tulee tänä vuonna Italiasta.

Vuoden punaviini 2021 on italialainen Antiche Terre Venete Amarone Baorna 2017. Tuomariston eli Viinilehden Juha Berglundin ja Antti Rinta-Huumon arvion mukaan voittajaviinissä on hyvin kypsän marjainen ja mehukas tuoksu, jonka aromeissa on mansikkaa ja kuivattuja hedelmiä.

”Täyteläinen mutta hyvin eloisa ja mehukas maku toistaa tuoksun aromit. Tumman kirsikkainen, eloisa hapokkuus tuo makuun ryhtiä yhdessä pehmeän tanniinisuuden kanssa. Viini jättää pitkään maistuvan, monivivahteisen jälkivaikutelman”, kuvaillaan Viini-lehden tiedotteessa.

Alkon sivujen mukan Amarone tai virallisemmin DOCG Amarone della Valpolicella on Pohjois-Italiassa sijaitsevan Valpolicellan alueen viiniylpeys – muhkea punaviini, jonka erityislaatuisuus piilee sadonkorjuun jälkeen kuivatuissa rypäleissä.

Näin tuomarit kommentoivat viinikisan voittajaa.

”Sokkomaistamisen perusteella valittu voittajaviini yllätti meidät. Hämmästyimme, kun voittajapullo osoittautui amaroneksi. Sen mehukkuus, harmoninen tasapaino ja eloisuus ja tietynlainen herkkyyskin ihastuttivat. Vaikka viinissä on korkea alkoholipitoisuus, se ei mitenkään nouse esiin. Voittajaviini on hyvä esimerkki siitä, etteivät kaikki amaronet ole tuhdin täyteläisiä, paksuja ja rotevia”, tuomaristo kommentoi.

Viiniä suositellaan aromikkaiden tummien liharuokien ja riistan tai kovien, suolaisten juustojen kaveriksi.

Kilpailu käytiin niiden punaviinien kesken, jotka viinimaahantuojat ilmoittivat kilpailuun. Viinit saivat olla Alkon vakio-, tilaus- tai erikoiserävalikoimasta. Maksimihinta oli rajattu noin 30 euroon.

Kilpailussa oli mukana lähes 300 punaviiniä, jotka kaikki maistettiin sokkona. Useiden esikarsintatastingien jälkeen finaaliin ylsi 36 viiniä.

Viinilehden Vuoden punaviini 2021 -kilpailun voittajakolmikko:

Kultaa: Antiche Terre Venete Amarone Baorna 2017, DOCG Amarone della Valpolicella, Veneto, Italia, tilausvalikoima 948317. Viinin hinta on 25,98 euroa.

Hopeaa: Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir 2018, Valle de Casablanca, Chile, Alko 405567 (Alkon erikoiserän viini, saatavilla 7.10. alkaen). Hinta 25,98 euroa.

Pronssia: Black Stallion Cabernet Sauvignon 2018, Napa Valley, Kalifornia, Yhdys-vallat, Alko 920647. Hinta 29,98 euroa.