Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itse tehdyn pommin Nurmijärvellä poliisiaseman pihalle vienyt mies tuomittiin useista rikoksista neljän vuoden vankeuteen

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi Nurmijärvellä poliisiaseman pihalle pommin viime marraskuussa vieneen miehen neljän vuoden vankeuteen. Käräjäoikeus määräsi 24-vuotiaan miehen aiemmin mielentilatutkimukseen, missä tämä todettiin alentuneesti syyntakeiseksi, eli hän ei ole täysin ymmärtänyt tekoaan.

Maanantaina antamassaan tuomiossa käräjäoikeus tuomitsi miehen muun muassa alentuneesti syyntakeisena tehdyistä kahdesta murhan yrityksestä ja räjähderikoksesta.

Oikeuden mukaan mies vei poliisiauton viereen itse tekemänsä räjähteen, joka oli kestokassissa. Tuomiossa kerrotaan, että miehen valmistamaa räjähdettä vastaava räjähde ja sen laukaisumekanismi todettiin poliisin tutkimuksissa toimivaksi ja hengenvaaralliseksi.

Tuomion mukaan mies on kertonut harrastaneensa räjähteiden rakentamista noin vuoden ajan ja etsineensä sitä varten tietoa internetistä. Mies on oikeuden mukaan kertonut myös saatananpalvontaan liittyvästä "tuhoamisideologiastaan".

Yritti sytyttää kirkon

Oikeudelle mies kertoi tehneensä teon pelottelutarkoituksessa ja että kohteena oli poliisi instituutiona yksittäisten poliisien sijaan. Oikeus ei kuitenkaan pitänyt miehen väitteitä uskottavina. Sen mukaan teko oli suunnitelmallinen sekä kokonaisuutena arvostellen törkeä.

– (Tuomittu) oli pitänyt täysin varmana, että poliisi menee tutkimaan kassia. Tähän nähden käräjäoikeus ei pidä uskottavana (tuomitun) vastauksessaan esittämää väitettä siitä, että tekoa ei ollut ollut tarkoitus kohdentaa poliiseihin, tuomiossa sanotaan.

Mies tuomittiin myös alentuneesti syyntakeisena tehdyistä vahingonteoista ja törkeän vahingonteon yrityksestä. Tuomion mukaan mies muun muassa sytytti Nurmijärven seurakunnan siunauskappelin tuleen marraskuussa ja yritti sytyttää Nurmijärven kirkon tuleen joulukuussa. Oikeudessa mies kertoi, että tulipalojen sytyttämisen syynä oli tuhopolttamisen himo ja kohteet valikoituivat kristinuskon takia.

STT ei julkaise alentuneesti syyntakeisena tuomitun henkilön nimeä.