Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teknologiayhtiö Uros ryhtyi Kärppien pääsponsoriksi samaan aikaan, kun yhtiö haki lyhennysvapaata veronmaksajien rahoilla myönnettyihin lainoihin

Teknologiayhtiö Uros on saanut useita kertoja lisää laina-aikaa ja lyhennysvapaata julkisin varoin myönnettyihin lainoihin samalla, kun yhtiö on kertonut satojen miljoonien liikevoitosta sekä sponsoroinut jääkiekkoseura Kärppiä ja Tampereelle nousevaa tapahtuma-areenaa.

Valtiokonttori vaatii yhtiöltä oikeusteitse saatavia kahdesta Business Finlandin lainasta, jotka Uros nosti 2010-luvun alussa. Korkomenoineen ne ovat noin kuusi miljoonaa euroa. Yhtiö on saanut lyhennysvapaata ja laina-ajan jatkoa yhteen lainaan kolme kertaa ja toiseen neljä kertaa vuosina 2015–2020.

Kyse on lainoista, jotka myönsi Business Finlandin edeltäjä Tekes. Lainat ovat maksamatta siitä huolimatta, että Uros väittää tehneensä pelkästään vuosina 2017–2019 yhteensä yli 300 miljoonaa euroa liikevoittoa.

STT kertoi syyskuussa, että yhtiön kertomat mahtavat voitot eivät välttämättä perustu todelliseen liiketoimintaan.

Kärppien pääsponsorina neljä kautta

Vaikka Uros ei ole lyhentänyt lainaansa, se on samaan aikaan toiminut näyttävästi urheilusponsorina Oulussa ja Tampereella.

Liigaseura Oulun Kärpät ei ole vaatinut Urokselta selvitystä toiminnastaan, sillä seuralla ei ole ollut ongelmia yhtiön kanssa, kertoo Kärppien toimitusjohtaja Tommi Virkkunen STT:lle. Virkkusen mukaan yhtiön maksut seuralle ovat tulleet normaalisti.

Uros toimi Kärppien pääsponsorina neljän kauden ajan syksystä 2017 alkaen, eli järjestely päättyi viime kauteen. Yhtiö jatkaa edelleen seuran sponsorina. Virkkusen mukaan nykyinen sopimus kattaa tämän kauden, eikä tänä vuonna yhtiö ole enää seuran pääyhteistyökumppani.

Oululaistaustainen Uros nousi valtakunnalliseen julkisuuteen kevättalvella 2020, jolloin sen kerrottiin sponsoroivan Tampereelle tämän vuoden lopussa valmistuvaa monitoimiareenaa. Myös areenayhtiön mukaan Uros on hoitanut kaikki velvollisuutensa eli maksanut sponsorimaksunsa.

Yhtiö ei kommentoi

Uros on aiemmin Aamulehdelle perustellut yhteistyötä kumppanuuksina, joiden kanssa on rakennettu ymmärrystä tapahtumakentästä.

Yhtiö ei kommentoinut STT:lle, miksi yhtiö on lähtenyt mukaan sponsorointeihin, vaikka se on samaan aikaan tarvinnut maksuaikaa ja lyhennysvapaata lainoilleen.

– En pysty kommentoimaan näitä menneisyydessä tehtyjä päätöksiä, koska en itse ole ollut niissä mukana, konsernin toimitusjohtajana lokakuun alussa aloittanut Rauno Jokelainen kertoi tekstiviestillä.

Yhtiön perustaja ja pääomistaja Jyrki Hallikainen ei vastannut yhteydenottoihin.

Areenayhtiö sai Urokselta kirjallisen selvityksen, mutta kaipaa yhä lisätietoja

Tampereen areenayhtiö on saanut pyytämänsä kirjallisen selvityksen valmisteilla olevan uuden monitoimiareenan nimisponsorilta, teknologiayhtiö Urokselta . Asiasta kertoi areenayhtiön toimitusjohtaja Marko Hurme.

Areenayhtiö oli pyytänyt Urokselta vastauksia sitä koskevasta uutisoinnista.

Lisäksi areenayhtiö keskusteli Uroksen edustajien kanssa perjantaina iltapäivällä. Keskusteluun osallistui Uroksen pääomistaja Jyrki Hallikainen ja muuta Uroksen ylintä johtoa.

– Areenayhtiö haluaa vielä muutamiin asioihin lisätarkennuksia, joihin Uros oy on luvannut vastata, Hurme kertoi STT:lle sähköpostitse perjantaina.

Hurmeen mukaan dialogi areenayhtiön ja Uroksen välillä jatkuu, kun pyydetyt lisäselvitykset saapuvat.

Areenayhtiö sanoo tiedottavansa asiasta lisää, kun lisäselvitykset on analysoitu. Yhtiö ei toistaiseksi kommentoinut asiaa enempää.