Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Cannonballin joulukinkkutempauksesta alkunsa saanut tutkinta johti käräjätuomioihin – kinkut tilannut mies kertoi oikeudelle, että ajautui rikoksiin päihdeongelman vuoksi

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kaksi miestä tilauspetosvyyhdissä, jonka tutkinta sai alkunsa liivijengi Cannonballin vuoden 2016 joulukinkkutempauksesta.

31-vuotias mies tuomittiin käräjäoikeudessa lähes kahden vuoden vankeuteen useista rekisterimerkintärikoksista ja petosrikoksista vuosina 2016–2017. Toinen syytetty, 32-vuotias mies, tuomittiin neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen petoksesta ja useasta avunannosta petokseen.

Tapauksen tutkinta alkoi, kun poliisi epäili rikoksia, jotka liittyivät liivijengi Cannonballin joulukuun 2016 tempaukseen, jossa jaettiin ilmaisia joulukinkkuja Helsingin Myllypurossa. Poliisin mukaan kinkkujen toimittaja ei ollut saanut maksua tuotteistaan. Maksamaton lasku oli noin 16 000 euroa.

Tutkinnan edetessä paljastuikin laaja rikosvyyhti, eikä jutulla enää epäilty olevan yhteyttä Cannonballiin.

Tuomittu kertoi olleensa "puhelinmies"

Tuomittu 31-vuotias mies teki rekisterimerkintärikoksia ilmoittamalla väärän ihmisen yrityksen vastuuhenkilöksi ilman tämän suostumusta tai tietoa asiasta. Tämän jälkeen mies tilasi tavaraa yrityksen ja tekaistun vastuuhenkilön nimissä ilman aikomusta maksaa laskuja.

Oikeuden tuomiosta selviää muun muassa, että lihatuotteita tilattiin kahdelta elintarvikeyrittäjältä. Toiselta tuotteita tilattiin lähes 16 000 eurolla ja toiselta reilulla 18 000 eurolla. Toinen teko jäi yritykseksi, koska tuotteita ei toimitettu maksamattoman ennakkolaskun vuoksi.

Oikeuden mukaan miehen vakavin rikos oli törkeä petos, jossa saatiin yli 112 000 euron taloudellinen hyöty ja aiheutettiin uhrille yli 90 000 euron taloudellinen vahinko. Kyseisessä tilauspetoksessa hankittiin matkapuhelimia ja tietokoneita.

Oikeudelle mies kertoi kärsineensä rikosten tekoaikaan vakavasta päihdeongelmasta. Kertomansa mukaan hän tarvitsi rahaa ja ajautui sen vuoksi rikoksiin.

Miehen mukaan jutussa oli mukana noin kymmenen ihmistä. Häntä pyydettiin olemaan "puhelinmies", ja hän soitti puheluita esitettyjen pyyntöjen mukaisesti palkkiota vastaan. Mies kertoi saaneensa Whatsapp-sovelluksessa valokuvia, joissa oli tarvittavia tietoja.

– (Tuomitun) mukaan hän oli tuntenut joitakin mukana olleita henkilöitä, mutta näitä asioita oli pidetty tahallaan pimennossa, tuomiossa sanotaan.

Mukana paljon ihmisiä

Mies tunnusti kaikki syytteen mukaiset rikokset, mutta joissain syytekohdissa hän kiisti toimineensa teonkuvausten mukaisesti.

Rikoksella hankitut tuotteet eivät miehen mukaan päätyneet hänelle eikä hän saanut rikoshyötyä niiden myynnistä. Oikeuden mukaan mies sai palkkioina yhteensä noin 3 000 euroa.

Käräjäoikeus piti uskottavana, että mies ei suunnitellut tekoja ja että teoissa oli mukana paljon muita ihmisiä. Lisäksi oikeus piti uskottavana, ettei tuomittu ollut se, joka sai teoista merkittävimmän hyödyn.

Mies tuomittiin vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeuteen kolmesta rekisterimerkintärikoksesta, 12 petoksesta, törkeän petoksen yrityksestä ja kahdesta törkeästä petoksesta, jotka tehtiin yhdessä toisten kanssa.

Toinen syytetty oli muun muassa noutanut rikoksella tilattuja tuotteita. Kaikki syytteet tunnustanut 32-vuotias mies tuomittiin neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen petoksesta ja viidestä avunannosta petokseen.

Päätekijä määrättiin maksamaan uhreille korvauksia lähes 150 000 euroa korkoineen. Tuomitut määrättiin maksamaan osa korvauksista yhteisvastuullisesti.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa tiistaina.