Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myös hovioikeus katsoi Kuopion kouluhyökkääjän toimineen täydessä ymmärryksessä – elinkautinen vankeustuomio pysyy ennallaan

Itä-Suomen hovioikeus piti torstaina ennallaan Kuopion kouluhyökkääjän elinkautisen vankeustuomion muun muassa murhasta ja 20:stä murhan yrityksestä. Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että tuomittu oli tekoaikaan syyntakeinen, eli ymmärsi tekonsa.

Miehen asianajajan Matti Niirasen mukaan tuomio oli suurin piirtein odotetun kaltainen. Hän ei vielä tiedä, aikooko hakea siihen valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

– Olemme sivunneet sitä, että valitusluvan hakeminen on mahdollista, mutta emme ole vielä ottaneet kumpikaan minkäänlaista kantaa siihen, tullaanko niin mahdollisesti tekemään. Onneksi tässä on tammikuun 3. päivään asti aikaa harkita, Niiranen kertoi.

Syyttäjä on hovituomioon tyytyväinen.

– Hovioikeuden tuomio on hyvin perusteltu ja vastaa syytettä, käräjäoikeuden tuomiota sekä meidän näkemyksiämme siitä, miten asia tulikin ratkaista, syyttäjä Ulla Oinonen sanoi.

Tapahtuma-aikaan 24-vuotias mies hyökkäsi miekan kanssa luokkatovereidensa kimppuun Savon ammattiopistossa lokakuun ensimmäisenä päivänä 2019. Hän surmasi yhden ihmisen, minkä lisäksi kymmenkunta muuta haavoittui tai loukkaantui. Osalle uhreista jäi miekaniskuista elinikäisiä vammoja.

Hovioikeus käsitteli asiaa syyskuussa useiden päivien ajan. Hyökkäyksen uhreiksi joutuneet opiskelijat kertasivat oikeudelle tapahtumien kulkua ja paniikkia, joka ahtaassa luokkahuoneessa puhkesi. Osa heistä halusi tulla kuulluksi niin, ettei syytetty ollut läsnä.

Oinonen arvioi, että hovikäsittely sujui melko hyvin.

– Tapahtuma on itsessään ollut poikkeuksellinen ja käsittely oli raskas varmasti kaikille asianosaisille, hän sanoi.

Tuomittu katsoi olleensa alentuneesti syyntakeinen

Keskeistä miehen hovivalituksessa oli, että hän katsoi olleensa teot tehdessään alentuneesti syyntakeinen ja että sen takia hänet olisi pitänyt tuomita elinkautisen vankeuden sijasta määräaikaiseen vankeuteen.

Miehelle tehtiin mielentilatutkimus esitutkinnan aikana. Lausunnossaan siitä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) katsoi, että tämä oli tekojen aikaan syyntakeinen eli ymmärsi tekonsa. Käräjäoikeus oli samaa mieltä. Hovioikeuden mukaan asiassa ei hovikäsittelyssäkään tullut ilmi sellaista uutta, jonka perusteella se olisi päätynyt syyntakeisuusarvioinnissa toiseen lopputulokseen kuin käräjäoikeus.

Elinkautinen vankeusrangaistus ja vuosissa mitattava rangaistus eroavat siinä, että elinkautisesta voi päästä ehdonalaiseen vapauteen aikaisintaan vasta 12 vuoden jälkeen. Määräajaksi tuomittu ensikertalainen sen sijaan voi päästä ehdonalaiseen vapauteen suoritettuaan rangaistuksesta puolet.

Hovioikeus: Kaikki oppilaat hengenvaarassa

Hovivalituksessaan mies vaati myös, että suurin osa murhan yritystä koskevista syytteistä tulisi hylätä kokonaan ja kolme niistä lukea hänen syykseen törkeänä pahoinpitelynä. Suurin osa oppilaista pääsi pakenemaan luokasta vammoitta. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että myös he olivat tilanteessa hengenvaarassa ja tuomitsi miehen myös heihin kohdistuneista murhan yrityksistä.

Mies on itse kertonut, että tarkoituksena oli tappaa mahdollisimman monta ihmistä. Hovivalituksessaan hän kuitenkin sanoi, että tavoite kaikkien luokassa olleiden surmaamisesta oli lähtökohtaisesti mahdoton, koska hän tiesi, että osa heistä pääsee joka tapauksessa pakenemaan.

Hovioikeus arvioi tilannetta luokkahuoneessa samoin kuin käräjäoikeus. Hovioikeuden mukaan oli täysin sattumanvaraista, keihin miehen miekaniskut kohdistuivat ja ketkä pystyivät toimimaan yllättävässä tilanteessa ja mahdollisesti pakenemaan ahtaasta luokkahuoneesta.

– Kun otetaan huomioon käytetyn tekovälineen laatu ja sen ulottuminen isoon osaan luokkatilaa, luokan ahtaus ja se, että ovi on ollut lukittuna ja siten ainakin hidastamassa luokasta poistumista, luokassa olleiden henkilöiden rajattu lukumäärä sekä se, että ainoat pakoreitit ovat olleet luokan etuosassa (tuomitun) lähellä, voidaan rikoksen täyttymistä näissä olosuhteissa pitää kaikkien luokassa olleiden asianomistajien kannalta tosiasiallisesti mahdollisena vaihtoehtona, hovioikeus sanoi tuomiossaan.

Yksi murhanyrityssyytteistä koski kiinniottotilannetta, jossa tuomittu löi poliisimiestä miekalla. Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden lailla, että mies syyllistyi myös tällä menettelyllä murhan yritykseen.

Osaa korvauksista korotettiin

Käräjäoikeudessa mies oli tuomittu maksamaan uhreilleen sekä Savon koulutuskuntayhtymälle satojentuhansien eurojen korvaukset. Hovioikeus piti korvaukset muuten ennallaan, mutta korotti kärsimyskorvausten määrää osalla uhreista.

Oikeus kiinnitti huomiota siihen, että teko oli täysin yllätyksellinen, se tapahtui yleensä turvalliseksi koetussa paikassa ja tehtiin kauhua herättävällä tavalla miekalla.

– Se, että teko on kohdistunut samaan aikaan useisiin asianomistajiin, on lisännyt asianomistajien kärsimystä heidän joutuessa vakavasti pelkäämään paitsi oman henkensä puolesta myös seuraamaan vierestä muihin kohdistuvaa vakavaa väkivaltaa, tuomiossa sanotaan.

Murhan ja 20 murhan yrityksen lisäksi Joel Otto Aukusti Marinin, 27, syyksi luettiin myös virkamiehen väkivaltainen vastustaminen, törkeä vahingonteko ja pahoinpitelyn yritys. Hovioikeuden ratkaisu oli yksimielinen. Siihen voi vielä hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.