Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolan ja Valko-Venäjän rajalla ihmisiä hoitava lääkäri: Potilaat kertovat Valko-Venäjän viranomaisten pahoinpidelleen heitä – "He sanovat, että palauttakaa mieluummin vaikka Irakiin kuin Valko-Venäjälle"

Piskuisen puolalaiskaupungin Bielsk Podlaskin lääkärin Arsalan Azzaddinin viime päivät ovat olleet hänen uransa vaikeimpia.

Hänen johtamaansa sairaalaan on viime päivinä tuotu hoidettavaksi Valko-Venäjän ja Puolan rajan ylittäneitä ihmisiä, jotka ovat löytyneet huonossa kunnossa metsästä.

Azzaddin kertoo STT:lle, tällaisia potilaita on tullut nyt päivittäin neljästä kuuteen. Joukossa on ollut niin miehiä, naisia kuin lapsia.

– Osa on kärsinyt nestehukasta, osa kylmettymisestä. Osa on murtanut luitaan, osan kehossa on ollut pahoinpitelyn jälkiä. He ovat kertoneet joutuneensa Valko-Venäjän viranomaisten pahoinpitelemiksi, Azzaddin sanoo.

Azzaddin kaivaa puhelimensa esiin näyttääkseen valokuvaa eräästä potilaastaan ja tämän mustelmilla olevasta jalasta. Nainen on yksi potilaista, joka on kertonut lääkärille joutuneensa Valko-Venäjän viranomaisten pahoinpitelemäksi.

"He ovat pyytäneet minua tekemään kaikkeni, jotta he eivät joutuisi takaisin metsään"

Potilaita hoitava Azzaddin on itse taustaltaan Irakin kurdi, joka on asunut Puolassa jo useita vuosia.

Irakin kurdeja on ollut myös valtaosa Azzaddinin hoitamista potilaista, joiden kanssa lääkäri on kommunikoinut omalla äidinkielellään. Hän kuvaa viime päiviä sairaalassa hyvin raskaiksi, sillä hän on joutunut kertomaan monille peloissa oleville potilailleen, että ei voi auttaa näitä enää sairaalahoidon jälkeen.

– He ovat pyytäneet minua tekemään kaikkeni, jotta he eivät joutuisi palaamaan takaisin metsään.

– Ainoa mitä olen voinut tehdä, on ollut kirjoittaa suositus viranomaisille, ettei potilaita tulisi lähettää takaisin Valko-Venäjän rajalle. Tiedän, että muutama on saanut jäädä Puolaan, mutta valtaosasta en ole kuullut enää. Oletan, että heidät on palautettu Valko-Venäjälle.

Monet potilaista ovat olleet hyvin peloissaan.

– He sanovat, että palauttakaa minut vaikka takaisin Irakiin, kunhan ette lähetä minua takaisin Valko-Venäjälle.

Lääkäri varoittaa kurdien televisiokanavilla huijauksesta

Azzaddin kertoo esiintyneensä kurdinkielisissä medioissa viime päivinä varoittamassa ihmisiä siitä, että katteettomia lupauksia Eurooppaan pääsystä ei tule uskoa.

– Osalle on uskoteltu, että jos he pääsevät Valko-Venäjälle, he pääsevät muutamassa tunnissa Saksaan. Eurooppaan pääsystä he ovat maksaneet 5 000 dollaria, sen jälkeen vielä tuhansia euroja lisää Saksaan pääsystä, hän sanoo.

– Valtaosa tulijoista ei ole ollut kiinnostunut jäämään Puolaan, vaan he ovat halunneet jatkaa Saksaan tai Pohjoismaihin, kuten Suomeen, lääkäri sanoo.

Summa ei ole mikään pikkusumma Irakissa.

– Monet ovat joutuneet myymään autonsa ja talonsa päästäkseen tänne, hän sanoo.

Azzaddin sanoo, että moni tulijoista on matkustanut esimerkiksi paremman tulevaisuuden ja elintason perässä, sillä tulevaisuus vuosikymmeniä väkivaltaisuuksista, talousongelmista ja korruptiosta kärsineessä Irakissa on näyttänyt mahdottomalta.

Hän sanoo pelkäävänsä, että jos ihmisiä luvattaisiin auttaa esimerkiksi Saksaan, se innostaisi Valko-Venäjän itsevaltaista johtajaa Aljaksandr Lukashenkaa lähettämään lisää ihmisiä Eurooppaan.

Hän sanoo kuitenkin, että huijauksen uhreiksi joutuneita ihmisiä ei tulisi rangaista, vaan auttaa tai antaa mahdollisuus palata takaisin Irakiin.

– Ihmisten palauttaminen Valko-Venäjän rajalle ei ole humaania.

Järjestö: Valko-Venäjä yrittää pakottaa rajalla olevia ihmisiä provokaatioihin

Valko-Venäjän viranomaiset yrittävät houkutella ihmisiä jäämään Puolan vastaiselle rajalle levittämällä valheellisia väitteitä, että nämä pääsisivät pian Puolaan tai Saksaan, kertoo Puolan ja Valko-Venäjän tilannetta rajalla tarkkaileva puolalaisjärjestö Grupa Granica.

Järjestön mukaan kyseessä on Valko-Venäjän tiedusteluviranomaisten organisoima disinformaatiokampanja. Järjestön mukaan viranomaiset yrittävät pakottaa rajalla olevia myös provokaatioihin ja väkivaltaan Puolan rajaviranomaisia vastaan.

Ryhmän mukaan rajalla olevat ovat kieltäytyneet asiasta. Ryhmä muistuttaa, että ihmiset rajalla eivät ole häiriön aiheuttajia vaan "Valko-Venäjän hallinnon panttivankeja".