Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ethän tee tätä kohtalokasta virhettä kun poltat ulkokynttilöitä: "Moni tuudittautuu virheelliseen käsitykseen"

Kynttilävahinko ulkoseinän vierustalla on erityisen vaarallinen, koska palovaroitin ei reagoi tuleen ajoissa. Tämä ilmeni vakuutusyhtiö If:in teettämästä polttotestistä. Siinä tutkittiin, mitä tapahtuu, kun ulkokynttilää poltetaan lyhdyssä ohjeiden vastaisesti ja jätetään ilman valvontaa.

Testissä väärin sijoitettu, liian pieni kynttilä pääsi kaatumaan puurunkoisen lyhdyn sisällä ja tuli levisi nopeasti lyhdyn runkoa pitkin viereiselle seinälle.

– Kynttilä pitää aina sijoittaa riittävän kauas asuinrakennuksesta. Kuistilla tai terassilla kaatuva kynttilä voi olla erityisen kohtalokas, sillä sisällä palovaroitin ei pysty reagoimaan ulkoa alkavaan paloon tarpeeksi ajoissa. Tuli ehtii nopeasti kattorakenteisiin ennen kuin palovaroitin huomaa vaaraa, muistuttaa tiedotteessa omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.

Yli puolet kynttilän aiheuttamista vahingoista sattuu juuri nyt, marras–tammikuussa.

– Moni tuudittautuu nukkumaan mennessä ajatukseen, että ulkokynttilä sammuu omia aikojaan. Se on virheellinen käsitys, sillä pienintäkään tuikkua ei tule jättää palamaan ulos ilman valvontaa.

Lyhdyn alustan tulee olla tasainen ja palamaton, ei esimerkiksi kiikkerä muovirakenteinen ulkopöytä. Metallirunkoinen lyhty havaittiin polttotestissä puurunkoista turvallisemmaksi, koska vankemman rakenteen ansiosta tuuli tai eläin ei pääse kaatamaan sitä niin herkästi kuin puista lyhtyä.

Myös lyhdyn ripustukseen kannattaa valita palamatonta materiaalia, esimerkiksi metallinen koukku. Polttotestissä juuttinarun petettyä lyhdystä pudonnut kynttilä jatkoi palamista maassa.

– Erityisesti parvekkeista on tullut viime vuosina huoneiden kaltaisia oleskelutiloja, joissa on yhä enemmän palavaa materiaalia, kuten helposti syttyviä tekstiilejä, Utunen sanoo. 

Jyväskylän Palokassa seniori- ja vuokra-asuntoja vaurioitui pahoin kerrostalon tulipalossa, jonka sai heinäkuussa 2020 alkunsa iäkkään henkilön parvekkeellaan polttamasta kynttilästä.

Kynttilä oli ollut puisessa korissa parvekkeen nurkassa lattialla. Kynttilän ja korin välissä oli alumiinifolio.

Tuli todennäköisesti levisi ensin koriin, siitä ilmaraon kautta puupaneelien taakse ja edelleen nopeasti kattorakenteisiin.