Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hovioikeus piti ennallaan Kuopion vuoden 2018 bussiturman tuomion – kuljettajan lähes kahden vuoden ehdoton vankeusrangaistus pysyi voimassa

Itä-Suomen hovioikeus ei muuttanut Kuopion vuoden 2018 bussiturman tuomiota. Turmassa kuoli neljä ihmistä ja loukkaantui useita.

Viime vuonna Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi bussia kuljettaneen miehen vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Oikeuden mukaan mies syyllistyi neljään törkeään kuolemantuottamukseen, 13 törkeään vammantuottamukseen sekä törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Lisäksi hänet tuomittiin maksamaan korvauksia.

Turma sattui iltapäivällä 24. elokuuta 2018, kun linja-auto oli kuljettamassa karaokekerhon jäseniä Ruotsin Kalixista kylpylälomalle Kuopioon. Kuopiossa bussi suistui moottoritien ja Kolmisopen liittymässä tieltä ja putosi sillalta junaradalle.

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) vuonna 2019 julkaisemassa raportissa bussista ei löytynyt mitään teknistä vikaa.

Hovi: Liikenneolosuhteet saattoivat vaikuttaa onnettomuuteen

70-vuotias kuljettaja valitti käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen. Mies vaati, että hänet tuomitaan törkeiden rikosten sijaan kyseisistä rikoksista perusmuotoisina. Lisäksi hän on vaatinut rangaistuksen alentamista sekä vakuutusyhtiölle tuomittavaksi määrättyjen korvausten hylkäämistä tai alentamista.

Käräjäoikeudesta poiketen hovioikeus katsoi sekä liikenneolosuhteista esitettyjen seikkojen että vastaajan perussairauden voineen jossain määrin vaikuttaa liikenneonnettomuuden syntyyn. Hovioikeus ei kuitenkaan katsonut näillä seikoilla olevan vaikutusta syyksilukemiseen.

Hovioikeus katsoi, ettei käräjäoikeuden tuomitseman rangaistuksen alentamiseen ollut aihetta. Vaikka kuljettaja ei ollut aiemmin syyllistynyt rikoksiin, hovioikeus katsoi rikoksen olleen niin vakava, että rangaistus on tuomittava ehdottomana.