Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdeksäsluokkalaisten matematiikan osaamisessa nyt huomattavia eroja – ilmiötä selittää osaltaan etäopiskelu koronapandemian aikana

Yhdeksäsluokkalaisten matematiikan osaaminen on kuluneena vuonna eriytynyt huomattavasti, selviää Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) arvioinnista.

Karvin mukaan oppilaat ovat nyt jakautuneet matematiikassa aiempaa paljon selvemmin heikosti, keskimääräisesti tai erittäin hyvin menestyviin.

– Käytännössä ero oppilaiden välillä tarkoittaa sitä, että parhaat yhdeksännen luokan oppilaat hallitsevat jo ylioppilaskokeen lyhyen oppimäärän tehtäviä ja heikoimmilla oppilailla on vaikeuksia kuudennen luokan tai jopa kolmannen luokan tasoa vastaavissa tehtävissä, sanoo johtava arviointiasiantuntija Jari Metsämuuronen Karvin tiedotteessa.

Ilmiötä selittää osaltaan koronapandemia ja etäopiskelu, mikä on joillekin oppilaille osoittautunut haasteellisemmaksi kuin toisille. Ne oppilaat, joilla on vähemmän motivaatiota, itsesäätelytaitoja tai tukea perheeltään, näyttävät jääneen jälkeen, arvioinnissa todettiin.

Karvin mukaan näin huomattava eriytyminen voi ainakin osittain selittyä myös oppilaiden vaihtelevilla kyvyillä perustella vastauksiaan arvioinnissa.

Karvi arvioi matematiikan osaamista yhdeksännen luokan lopussa viime keväänä, vuosi koronapandemian alkamisen jälkeen. Kansalliseen oppimistulosarviointiin osallistui melkein 12 500 oppilasta yli 160 koulusta Suomessa.

Matematiikan osaamisen taso laskenut jo vuosien ajan

Matematiikan osaamisen taso on ylipäätään heikentynyt tasaisesti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana, koronapandemiasta riippumatta. Toisaalta nykyisin painotetaan aiempaa enemmän tiedonhankinnan osaamista faktojen ulkoamuistamisen sijaan.

– Heikommin suoriutuvilla oppilailla saattaa olla käsitys, että matematiikassa mekaanisia asioita kuten laskukaavoja ei enää tarvitse osata ulkoa, koska tiedon löytää helposti ja vaivattomasti tietoverkosta. Tällöin kuitenkin yksinkertaistenkin koetehtävien suorittaminen hidastuu ja vaikeutuu, koska laskukaavoja ei useinkaan ole näkyvissä, Metsämuuronen sanoo.