Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesätyöntekijöitä ahdistellut leirintäalueyrittäjä tuomittiin ehdolliseen vankeuteen

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi maanantaina leirintäalueyrittäjän ehdolliseen vankeuteen kesätyöntekijöiden hyväksikäytöstä ja ahdistelusta.

Oikeuden mukaan kuusikymppinen mies muun muassa kommentoi alaikäisten kesätyöntekijöidensä ulkonäköä, kosketteli heitä ja painosti heidät hieromaan itseään. Uhrit kertoivat, etteivät uskaltaneet sanoa vastaan, koska mies oli heidän työnantajansa ja he pelkäsivät äkkipikaiseksi tiedetyn miehen reaktioita. Uhrien mukaan mies myös oli usein töissä humalassa, mikä lisäsi hänen arvaamattomuuttaan.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen kahdesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta sekä työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä. Rikokset ajoittuivat kesiin 2018 ja 2019.

Pyysi hieromaan nivusiaan

Käräjäoikeuden tuomio on osin salattu, mutta sen perusteella jutussa asianomistajia oli yhteensä yhdeksän. Yhdessä tapauksista mies oli pakottanut alaikäisen uhrin hieromaan itseään ja samalla kertonut tälle seksuaalisesta unestaan, tuomiossa kerrotaan. Lisäksi kun uhri oli kerran joutunut nukkumaan miehen vieressä, mies oli oikeuden mukaan kosketellut uhria rinnoista ja takapuolesta ja yrittänyt avata tämän housuja.

Toisella kertaa mies oli oikeuden mukaan ollut alusvaatteisillaan ja pyytänyt toista uhria hieromaan nivusiaan, mihin tämä ei ollut suostunut. Kun uhri oli hieronut miestä muualta, mies oli kehunut uhria "uskomattomaksi naiseksi" ja osoittanut pitävänsä hieronnasta ääntelemällä voihkimalla, tuomiossa kerrotaan.

Mies kiisti syytteet. Hän muun muassa sanoi, ettei ollut kosketellut uhrien takapuolia, mutta että halatessa "käsi oli voinut olla lanteilla tai ohimennen käsi tai jalka on voinut osua".

Uhreille tuhansien eurojen korvaukset

Käräjäoikeus katsoi, että miehellä oli luonteestaan, asemastaan ja olosuhteista johtuen uhreihin yliote, jota hän käytti väärin taivuttaakseen uhrit ryhtymään tai alistumaan tekojen kohteeksi. Oikeus kiinnitti huomiota myös siihen, että menettely kohdistui alaikäisiin, naispuolisiin työntekijöihin, se alkoi pian työsuhteiden alkamisen jälkeen ja oli luonteeltaan samankaltaista kaikkien uhrien osalta.

Käräjäoikeuden tuomio on osin salattu, mutta sen perusteella jutussa asianomistajia oli yhteensä yhdeksän. Jutussa hylättiin kolme syytettä, yksi seksuaalisesta hyväksikäytöstä, yksi työturvallisuusrikoksesta ja yksi työsyrjinnästä.

Miehen syyksi luettujen tekojen osalta käräjäoikeus tuomitsi hänet viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja maksamaan viidelle uhrille yhteensä tuhansien eurojen korvaukset. Oikeus katsoi, että ehdollinen rangaistus riitti, koska miehellä ei ollut aiempia rikosrekisterimerkintöjä eikä hänen syykseen luettujen rikosten vakavuus, niistä ilmenevä syyllisyys taikka tuomitun vankeusrangaistuksen pituus edellyttänyt ehdottoman vankeuden tuomitsemista.