Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vakuutusyhtiö listasi: nämä tavarat ovat aiheuttaneet eniten saunapaloja

Vakuutusyhtiö Ifin tilastojen mukaan saunan käyttäminen säilytystilana johtaa edelleen säännöllisesti mittaviakin vahinkoja aiheuttaviin saunapaloihin. Vakuutusyhtiön mukaan moni vahinko olisi estettävissä pitämällä sauna tyhjänä tavaroista.

Ifin tilastoista selviää, että tulipaloja ovat aiheuttaneet liian lähellä kiuasta oltuaan muun muassa vaatteet ja kengät, pyyhkeet ja laudeliinat sekä lasten lelut. Myös juomamukit, saunakiulut ja siivousvälineet ovat johtaneet tulipaloihin.

Vakuutusyhtiö muistuttaa, että saunan käyttö vaatehuoneena tai pyykinkuivatukseen on iso paloriski.

– Nyt onkin hyvä aika tehdä uudenvuodenlupaus ja ratkaista kodin säilytysongelmat muulla tavoin kuin säilyttämällä ylimääräistä tavaraa saunassa. Lauteille pinotut pyykkivuoret ovat merkittävä vaaratekijä, jos esimerkiksi sauna on etäkytkettävä ja lemmikki pääsee saunaan pudottamaan tekstiilejä kiukaalle, sanoo Ifin kerros- ja rivitalovakuutusten tuotepäällikkö Henrik Rantanen.

Yleisin syy saunapalolle on Ifin mukaan kiukaan ja palavan materiaalin välille jäänyt liian pieni etäisyys. Ifin vahinkotilastoista on nähtävissä tapauksia, joissa palon on aiheuttanut esimerkiksi kiukaalle jäänyt muovinen muki tai lapsen lelu.

– Useimmiten aiheuttaja on kuitenkin kiukaalle pudonnut kuivumassa ollut pyykki. Toisinaan näkee vielä saunaan viritettyjä pyykkinaruja, joita ei tulisi missään nimessä käyttää, toteaa Rantanen.

Suojeluohjeiden mukaan omaisuuden säilyttäminen tai kuivattaminen saunassa on kiellettyä. Mikäli saunassa pääsee syttymään tulipalo, voi ohjeiden laiminlyönti johtaa siihen, ettei vakuutuskorvausta makseta tai sitä alennetaan.