Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohditko miten hävittää joulukuusi? Veteen upottamalle se tarjoaa suojaa ja kutupaikan kaloille – entisaikojen tapa on taas yleistymässä

Suomessa päätyy joulun jälkeen tuhansia kuusia kaatopaikoille, kun joulukuusista hankkiudutaan eroon. Suomen vapaa-ajankalastajat muistuttavat, että joulukuusen voi hävittää myös upottamalla sen veteen. Veteen upotettu joulukuusi tarjoaa keväällä kuteville kaloille erinomaisen kutupaikan. Erityisesti ahvenet laskevat mätinauhansa mielellään kuusen oksille. Mädistä kehittyville poikasille kuusi tarjoaa suojaa ja ravintoa.

Vapaa-ajankalastajien mukaan veteen kalojen kutualustaksi upotettu kuusi, eli kututuro on uusvanha keksintö. Entisaikoina kututurojen upottaminen oli yleistä lähes koko maassa, mutta tapa oli pitkään lähes unohdettuna.

Viime vuosina kututurojen teko on taas yleistynyt ja niiden hyödyt on tunnistettu. Etenkin kaupunkien ja taajamien rakennetuissa rantavesissä on pulaa sopivista kutupaikoista. Parannusta tilanteeseen saadaan turoista, jotka toimivat paitsi kutualustoina myös suojapaikkoina vastakuoriutuneille kalanpoikasille. Kevään edetessä turojen ympärille kerääntyy runsaasti pieneliöstöä, jota syömällä pienet kalanpoikaset pääsevät hyvään kasvuvauhtiin.

Suomen Vapaa-ajankalastajien kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju kertoo, että kuusta ei voi kuitenkaan upottaa minne sattuu.

– Ensinnäkin tarvitaan vesialueen omistajan lupa. Lisäksi pitää varmistaa, että paikka, johon kuusi upotetaan on sellainen, etteivät ne häiritse kesällä mahdollista vesiliikennettä.

Lisäksi Ojaharjun mukaan paikan tulee olla sellainen, jossa kalat viihtyvät keväällä. Sijainnin tulee olla suojaisa ja lämmin.

– Meidän järjestön upotustapahtumissa kuusiin myös sidotaan tiiliskivi, jotteivat ne lähde liikkeelle, Ojaharju kertoo.