Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

OAJ: Opettaja ei voi huolehtia samanaikaisesti sekä lähi- että etäopetuksesta

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n mukaan opettaja ei voi samanaikaisesti huolehtia sekä lähi- että etäopetuksesta. Järjestön mukaan tätä näkemystä tukevat myös eduskunnan sivistysvaliokunnan ja opetusministerin kannanotot.

OAJ sanoo, että yhtäaikaisessa lähi- ja etäopetuksessa ei kumpaakaan opetusta ole mahdollista hoitaa opetussuunnitelman vaatimusten mukaisesti.

– Lisäksi opettajan kuormitus ja työmäärä kasvavat kohtuuttomasti, etenkin opetuksen suunnittelun osalta, koska etä- ja lähiopetus edellyttävät erilaisia toteutustapoja, sanoo OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos järjestön tiedotteessa.

Rehtori voi kuitenkin ohjeistaa, että kotona oleville oppijoille järjestetään mahdollisuus seurata luokassa tapahtuvaa opetusta etäyhteydellä.

Lindroosin mukaan tämä ei tarkoita etäopetusta, vaan kotona olevat oppilaat vain seuraavat luokassa tapahtuvaa opetusta soveltuvin osin.

– Silloin opettaja ei valmistele etäyhteydellä osallistuville oppilaille mitään luokkaopetuksesta poikkeavaa sisältöä tai toimintaa, eikä järjestelystä sinänsä aiheudu ylimääräistä työtä, hän lisää.

"Lisätyö korvattava opettajalle sopimuksen mukaisella tavalla"

Jos perusopetuksen oppilaalle annetaan etäopetusta, opetuksenjärjestäjän on OAJ:n mukaan tehtävä hänelle perusopetuslain mukainen päätös erityisistä opetusjärjestelyistä.

– Tällaisen päätöksen tekeminen ei ole tarkoituksenmukaista lyhyissä poissaoloissa. Pidempiin poissaoloihin tarvitaan painavampi, esimerkiksi lääkärin toteama terveydellinen peruste, Lindroos sanoo.

OAJ:n mukaan koronatilanteen poikkeuksellisista opetusjärjestelyistä johtuva lisätyö on korvattava opettajalle sopimuksen mukaisella tavalla.

– Tällä tarkoitetaan esimerkiksi oppituntien ulkopuolella tapahtuvaa yhteydenpitoa kotona oleviin oppilaisiin tai määräystä huolehtia toisen opettajan luokasta, Lindroos sanoo tiedotteessa.