Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

F-Securen toimitusjohtajan syyte pörssirikoksesta hylättiin hovioikeudessa – tuomittiin aiemmin käräjillä sakkoihin

Nokian omistaman ohjelmistoyhtiö Comptelin entisen toimitusjohtajan Juhani Hintikan syyte pörssirikoksesta kaatui Helsingin hovioikeudessa torstaina. Hintikka toimii nykyään tietoturvayhtiö F-Securen toimitusjohtajana.

Hovioikeus katsoo jääneen näyttämättä, että Hintikalla olisi ollut kyseessä olevan myyntiprojektin osalta yksityiskohtaista tietoa kauppaneuvotteluiden etenemisestä. Syytteessä kyseessä olevien tapahtumien aikaan vuonna 2014 Hintikka työskenteli Comptelin toimitusjohtajana.

– Olen erittäin tyytyväinen Helsingin hovioikeuden ratkaisuun tämän pitkän prosessin jälkeen, sanoi Hintikka F-Securen tiedotteessa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Hintikan aiemmin sisäpiirintiedon väärinkäytöstä 50 päiväsakkoon. Käräjäoikeuden mukaan hänellä oli Comptelin osakkeita hankkiessaan täsmällistä tietoa tulevasta kaupasta, jonka jälkeisestä kurssinoususta hän hyötyi 16 500 euroa. Kaupassa oli kysymys Comptelin neuvottelemasta lisenssi- ja ylläpitopalvelukaupasta norjalaiselle Telenor Norwaylle .

Hovioikeuden mukaan kyse ei ollut sisäpiirintiedosta

Käräjäoikeudesta poiketen hovioikeus katsoo, että tietämys Telenor Norwayn kaupasta ei ollut olennaista. Hovioikeuden mukaan kaupoissa on ollut kysymys Comptelin tavanomaiseen liiketoimintaan liittyvistä tilauksista.

– Tilauksia ja niitä koskevia tietoja ei voida järkevän sijoittajan näkökulmasta objektiivisesti arvioiden pitää tietoina, joilla olisi ollut olennainen vaikutus Comptelin osakkeen arvoon. Kysymys ei siten ole laissa tarkoitetusta sisäpiirintiedosta, kirjoittaa hovioikeus tuomiossaan.

Hovioikeus katsoo, että Hintikalla ei ollut sisäpiirintiedoksi katsottavaa täsmällistä tietämystä tilauksen vaikutuksesta Comptelin osakkeiden arvoon. Näin ollen hovioikeus hylkäsi syytteen sisäpiirintiedon väärinkäytöstä.

Sisäpiirintieto on tietoa, joka on omiaan olennaisesti vaikuttamaan arvopaperin arvoon. Se määritellään tiedoksi, jota järkevästi toimiva sijoittaja todennäköisesti käyttäisi yhtenä sijoituspäätöksensä tukena. Jos esimerkiksi toimitusjohtajalla on julkistamaton tieto tulevasta liiketoimesta, joka sinkoaa yhtiön pörssinousuun, toimitusjohtaja ei saa hankkia osakkeita hyötyäkseen tulevasta pörssinoususta.