Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jos sähkökiuas alkaa kipinöidä, monen ensireaktio on heittää siihen vettä – se on kuitenkin paha virhe

Suomessa syntyy vuosittain satoja vahinkoja, joissa yllättäen rikkoutunut sähkökiuas aiheuttaa palon tai palovaaran. Pelkästään vakuutusyhtiö LähiTapiolan koti- ja kiinteistövakuutuksista on korvattu vuosina 2019–2020 ainakin parisensataa vahinkoa, jotka liittyvät sähkökiukaan palamiseen tai kipinöintiin.

Useimmiten kyse on vastuksen rikkoutumisesta, LähiTapiola kertoo tiedotteessa. Sähkövastus on kiukaan osa, joka luo saunaan lämmön: se kuumenee ja lämmittää ympärillä olevat kivet.

– Kiuaskin on laite, joka kuluu käytössä. Vastusten metalli voi heiketä ja kärsiä esimerkiksi siitä, jos kiuaskivet eivät peitä vastuksia ja niille heitetään suoraan kylmää vettä. Lisäksi jos kivet pääsevät liikkumaan tai murenevat, ne voivat vääntää ja rikkoa vastuksia, kertoo Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen johtava palotarkastaja Timo Kouki.

LähiTapiolan projektijohtaja, paloinsinööri Antti Määttänen huomauttaa, että myös kiukaan mekaaniset osat, kuten termostaatti ja kellokytkin, voivat ajan myötä vikaantua.

– Sähkölaitteisiin ja teknisiin vikoihin liittyvät riskit on kuitenkin hyvä tiedostaa, Kouki sanoo.

Kuinka sitten tulisi toimia, jos sähkökiuas yhtäkkiä alkaa sähistä, kipinöidä tai jopa heittää valokaaren?

Palotarkastaja Kouki korostaa, että vaikka saunassa ollessa ensimmäisenä voisi tulla mieleen heittää kiukaalle vettä, se ei ole viisasta. Koska kyse on sähkölaitteesta, vesi voi aiheuttaa oikosulun.

– Pahimmillaan vesi voi myös johtaa sähköä. Jos mahdollista, käy ensin kytkemässä sulake pois päältä ja katkaise laitteen virta. Itse metallisen vastuksen palo ei virran katkaisun jälkeen yleensä jatku kauan, jos ympärillä ei ole syttyviä materiaaleja, sanoo Kouki.

Kun laitteessa ei ole virtaa, mahdollisen palon sammuttamiseen voi käyttää esimerkiksi vettä tai sammutuspeitettä, Kouki neuvoo.

Vahinkojen laajuuteen vaikuttaa myös se, onko kiukaan lähellä mitään syttyvää. Jos kiukaan kärähtäessä ympärillä on syttyvää materiaalia, tuli voi levitä entisestään.

Paloinsinööri Määttänen muistuttaa, että aina, kun saunan laittaa päälle, kannattaa varmistaa, ettei kiukaan päällä tai sen lähellä ole mitään ylimääräistä.

– Erityisen tarkkana saunaa lämmittäessä kannattaa olla, jos sen tekee etätoiminnolla, kuten puhelimen kautta, huomauttaa Kouki.

Kiuasta kannattaa myös huoltaa säännöllisesti ja valmistajan ohjeiden mukaan. Kiuaskivet suositellaan esimerkiksi usein vaihtamaan tietyin aikavälein tai käyttömäärän mukaan. Jos sähkösaunaa taas ei käytetä saunomiseen vaan esimerkiksi varastona, voi turvallisuussyistä kytkeä koko kiukaan irti sähköverkosta, LähiTapiola vinkkaa tiedotteessaan.

Lisäksi kannattaa olla tarkkana, etteivät vastukset kolhiinnu silloin, kun kiuaskiviä vaihdetaan.

– Kiviä tulisi myös olla sen verran, ettei löylyvesi tipu suoraan vastusten päälle. Jos vastukset on aika vaihtaa tai tehdä muita sähkökorjaus- tai muutostöitä, kannattaa aina kääntyä ammattilaisen puoleen, sanoo Kouki.