Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihreät haluaa kasvattaa kulttuurialan osuutta Suomen bruttokansantuotteesta

Vihreät haluaa kasvattaa kulttuurialan osuutta Suomen bruttokansantuotteesta lähemmäs EU-maiden keskiarvoa. EU-maissa keskimäärin kulttuurialan osuus bruttokansantuotteesta on 7 prosenttia, kun se Suomessa jää 3,6 prosenttiin.

Tavoite sisältyy vihreiden uuteen kulttuuripoliittiseen ohjelmaan, jonka puolue julkisti sunnuntaina.

Ohjelmassaan vihreät esittää muun muassa kulttuurin rahoituksen kasvattamista, kulttuurialan ammattilaisten sosiaaliturvan kehittämistä, kulttuuriviennin vauhdittamista ja kulttuuripoliittisen selonteon laatimista.

– Seuraavalla vaalikaudella tulee laatia kulttuuripoliittinen selonteko ja sen yhteydessä sopia kulttuurin rahoituksen kasvu-urasta. Taiteeseen ja kulttuuriin investoiminen kannattaa ja tuottaa moninkertaisesti hyötyä suhteessa siihen sijoitettuihin varoihin, sanoo vihreiden kansanedustaja Saara Hyrkkö, joka vastasi kulttuuripoliittisen ohjelman valmistelusta yhdessä puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtajan Mikki Kausteen kanssa.

– Vihreiden tavoitteena on, että opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuribudjetti nostetaan pysyvästi yli prosenttiin valtion budjetista. Lisäksi nykyistä suurempi osuus valtion vientiponnisteluista tulisi suunnata luoville aloille, Hyrkkö jatkaa vihreiden tiedotteessa.

Toimiva kompensaatiomalli tulonmenetyksille

Hyrkön mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus ei ole onnistunut puolustamaan ja kannattelemaan kulttuuria riittävästi koronakriisissä.

– Nyt on tehtävä kaksin verroin työtä, jotta kulttuuriala elpyy ja jotta kulttuurin merkitys ihmisille, taloudelle, työllisyydelle ja hyvinvoinnille tunnistetaan, Hyrkkö sanoo.

Mikki Kausteen mukaan kulttuuri ei voi menestyä, jolleivät kulttuurialan työntekijät voi hyvin.

– Hallituksen päätöksistä johtuville tulonmenetyksille olisi vielä pandemian kestäessä syytä rakentaa toimiva kompensaatiomalli, Kauste sanoo.

Vihreät esittää myös esimerkiksi yhdistelmävakuutusta, joka helpottaisi palkkatyön ja yrittäjyyden yhteensovittamista. Samoin puolue haluaisi järjestää perustulokokeilun, jossa olisi mukana myös taide- ja kulttuurialan ammattilaisia.