Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa kuluttajaluottojen korkokaton alentamista. Myös luottojen markkinointiin ehdotetaan lisää sääntelyä. Työryhmän mietintö on nyt lausunnolla.
Ehdotuksen tarkoituksena on pyrkiä vähentämään kuluttajien ylivelkaantumista.
Korkokatto halutaan laskea 15 prosenttiin nykyisestä 20 prosentista.
Sääntelyn ulkopuolelle jäisivät kuten nykyisinkin sellaiset asuntoluotot, joissa vakuutena on asunto tai muuta omaisuutta sekä autojen ja muiden liikennevälineiden osamaksukauppa.
Työryhmä ehdottaa korkokaton sitomista korkolaissa tarkoitettuun viitekorkoon. Tällöinkään korko ei kuitenkaan saisi luottosopimuksen mukaan nousta yli 20 prosentin.
Suomen Pankin mukaan viitekorkolain mukainen viitekorko on tällä hetkellä nollassa.
Luottojen markkinointiin ehdotetaan lisäsääntelyä
Työryhmä ehdottaa hyvän luotonantotavan vastaisen markkinoinnin tarkempaa määrittelyä.
Lisäksi ehdotetaan uusia säännöksiä kuluttajaluoton mainonnassa annettavasta varoituksesta. Kuluttajaa tulisi myös ohjeistaa siitä, että velkaongelmiin on saatavilla maksutonta neuvontaa.
Ehdotuksen mukaan verkkokaupoissa olisi tarjottava mahdollisista maksutavoista ensimmäiseksi luotottomia maksutapoja ja vasta viimeisenä luotollisia maksutapoja.
Työryhmässä mukana ollut Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) kiinnittää eriävässä mielipiteessään huomiota siihen, ettei säännös estä elinkeinonharjoittajaa esimerkiksi markkinoimasta luotollisia maksutapoja ennen maksutavan valintaa.
KKV:n mukaan vaikuttajamarkkinointi kaipaisi lisää suitsia
KKV ei pidä ehdotuksen keinoja kuluttajaluottojen markkinoinnin suitsimiseksi riittävinä. Sen mukaan markkinoinnin säätelyä arvioitavissa olisi otettava riittävästi huomioon nykyiset markkinointikeinot, erityisesti kuluttajaluottojen suoramarkkinointi, kohdennettu markkinointi ja vaikuttajamarkkinointi.
Vaikuttajamarkkinointia voidaan tehdä esimerkiksi sosiaalisen median palveluissa kuten Youtubessa ja Instagramissa.
KKV katsoo, että vaikuttajamarkkinointiin olisi tullut puuttua riittävällä tavalla sen henkilökohtaisen luonteen ja mahdollisen markkinoinnin tunnistettavuuden hämärtymisen vuoksi.
– Voidaan esittää kysymys siitä, onko vaikuttajamarkkinointi ylipäänsä asianmukainen keino markkinoida kuluttajaluottojen kaltaisia monimutkaisia hyödykkeitä, joilla voi olla kuluttajien talouden kannalta kauaskantoisia vaikutuksia, kirjoitetaan työryhmän mietintöä koskevassa KKV:n eriävässä mielipiteessä.
Muutkin työryhmässä mukana olleet jättivät mietintöön eriäviä mielipiteitä sekä lausumia.