Ruotsidemokraatit ovat nopealla aikataululla muuttaneet linjaansa sotilasliitto Natoon liittymisestä ja pakolaisista. Viikonloppuna koolla ollut vaaliohjelmaa valmisteleva kokous vahvisti uuden linjan , joka antaa puoluejohdolle valtuudet kannattaa Nato-jäsenyyttä.
Puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson sanoi puheessaan, ettei sulje pois Nato-jäsenyyden nopeaa hyväksymistä, jos turvallisuustilanne edellyttää sitä tai jos Suomi hakee jäsenyyttä.
– Jos Suomi yhtäkkiä päättäisi edetä prosessissa, on oven oltava meille avoin. Muuten Ruotsi on vaarassa joutua erittäin vaaralliseen tilanteeseen, Åkesson varoitteli.
Puolue perää nopeaa ja perusteellista selvitystä Nato-jäsenyyden hyödyistä ja haitoista. Esikuvaksi nostetaan Suomessa vuonna 2016 tehty Nato-selvitys.
Puolue lievensi myös kantaansa pakolaisista ja hyväksyy, että Ukrainasta pakenevia naisia ja lapsia otetaan vastaan. Muuten puolue on vastustanut sekä kiintiöpakolaisten että muiden turvapaikanhakijoiden vastaanottoa. Puolueen maahanmuuttopolitiikasta vastaava edustaja Ludvig Aspling sanoi, ettei linjaus merkitse muutosta puolueen maahanmuuttovastaiseen päälinjaan.
Selvä jakolinja oikeiston ja vasemmiston välillä
Ruotsidemokraattien aiempi linja on ollut, että Nato-optio pitää säilyttää, mutta että liittoutumattomuus on Ruotsille paras ratkaisu. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut puolueen nyt toteamaan, että turvallisuuspoliittinen tilanne on muuttunut.
Ruotsin valtiopäivien muista puolueista maltillinen kokoomus, keskusta, liberaalit ja kristillisdemokraatit kannattavat Natoon liittymistä. Vasemmisto- ja ympäristöpuolueet ovat vastaan.
Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Magdalena Andersson on äskettäin sanonut, että Ruotsin hakemus horjuttaisi Euroopan turvallisuustilannetta. Hän täsmensi myöhemmin, ettei Ruotsi kuitenkaan ikuisiksi ajoiksi sulje ovea Natoon hakemiselle. Nykytilanteessa entinen linja on turvallisuuden kannalta paras, Andersson linjasi.
Sosiaalidemokraateilla myötätuulta
Ruotsidemokraateilla on nykyisillä valtiopäivillä 62 paikkaa. Jos puolue kääntää kantansa myönteiseksi liittoutumiselle, ylittää Naton kannattajien paikkamäärä valtiopäivillä yksinkertaisen enemmistön.
Ruotsin valtiopäivävaalit järjestetään syyskuussa. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan ruotsidemokraatit ja vasemmistopuolet ovat menettäneet kannatustaan eniten. Hallituspuolue sosiaalidemokraattien kannatus on Venäjän hyökkäyksen jälkeen voimistunut selvästi ja puolue olisi nyt saamassa liki kolmasosan äänistä.