Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan avaruusjärjestö jäädytti Marsin tutkimusprojektin, joka oli määrä toteuttaa yhdessä Venäjän kanssa

Euroopan avaruusjärjestö (Esa) on jäädyttänyt suunnitelmat Euroopan ja Venäjän yhteishankkeesta, jonka tuloksena piti olla mönkijän lähettäminen Marsiin.

ExoMars-projektin jäädyttämisen syynä on Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Mönkijä oli tarkoitus lähettää tutkimaan Marsia venäläisellä Sojuz-kantoraketilla Baikonurin avaruuskeskuksesta Kazakstanista syyskuussa. Mönkijän laskeutumiseen Marsiin oli siihenkin tarkoitus käyttää venäläistä Kazatshok-laskeutujaa.

ExoMarsin oli alun perin määrä käynnistyä jo vuonna 2020, mutta projektia siirrettiin koronaviruspandemian vuoksi. Marsiin ei voi lähettää aluksia tuosta vain, sillä sopiva laukaisuikkuna tulee vain noin kahden vuoden välein.

Myös kaikki muut Esan ohjelmat, joiden oli tarkoitus käyttää venäläisiä Sojuz-raketteja, on jäädytetty. Näihin kuuluivat muun muassa eurooppalaisen Galileo-paikannusjärjestelmän satelliitin vieminen Maata kiertävälle radalle ja Euclid-avaruusteleskooppiin liittyvä tehtävä.

Venäjän avaruusjärjestön Roskosmosin johtaja Dmitri Rogozin pahoitteli Esan päätöstä.

– Tämä on häpeä ja katkera pala kaikille avaruuden ystäville, Rogozin sanoi ja jatkoi, että Venäjä tulee jatkamaan tutkimusohjelmaa yksin.