Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Zelenskyin mukaan sodan päättyminen Ukrainassa vaatii tapaamista Putinin kanssa, Aleksei Navalnyia uhkaa vuosien vankeus, Ruotsin Malmössä hyökkäys koululla – oppilasta epäillään murhasta

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Uutissuomalainen: Lähes joka kolmas kuntajohtaja on nainen

Naisten osuus kunnan- ja kaupunginjohtajista on kasvussa. Lähes joka kolmas kuntajohtajista on nainen, kertoo Uutissuomalainen.

Lehden selvityksen mukaan naisia kuntajohtajista on nyt 31 prosenttia. Kolme vuotta sitten naisten osuus kuntajohtajista oli neljäsosa (25 prosenttia) ja viisi vuotta sitten viidesosa (21 prosenttia).

Uutissuomalaisen mukaan puolet Suomen kymmenen suurimman kaupungin johtajista on naisia. Noin puolet naiskunnanjohtajista johtaa alle 5 000 asukkaan kuntaa.

Zelenskyin mukaan sodan päättyminen Ukrainassa vaatii tapaamista Putinin kanssa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan sodan päättyminen Ukrainassa vaatii tapaamista Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Zelenskyi uskoo, että ilman hänen peräänkuuluttamaansa tapaamista on mahdotonta ymmärtää, mitä Venäjä on valmis tekemään sodan päättymiseksi.

Hän on aiemminkin sanonut, ettei sodalle saada loppua ilman neuvotteluita ja peräänkuuluttanut tapaamista Putinin kanssa. Hänen maanantaina ukrainalaismedialle antamat kommenttinsa olivat kuitenkin uutistoimisto AFP:n mukaan erityisen itsepintaisia.

Ukraina ja Venäjä ovat neuvotelleet keskenään useaan otteeseen sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan reilut kolme viikkoa sitten. (Lähde: AFP)

Zelenskyi: Mistä tahansa rauhanneuvotteluissa tehtävästä sopimuksesta on järjestettävä kansanäänestys Ukrainassa

Jos Ukrainan ja Venäjän välisissä rauhanneuvotteluissa päästään sopuun, tulee mistä tahansa mahdollisesta sopimuksesta järjestää Ukrainassa kansanäänestys, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Zelensykin mukaan kansan täytyy antaa mielipiteensä tiettyihin kompromisseihin. Presidentin mainitsemien mahdollisten kompromissien sisältö on hänen mukaansa osa Venäjän kanssa neuvoteltavia asioita.

Zelenskyi puhui maanantaina ukrainalaismedialle pitkällisesti myös siitä, tulisiko Ukrainan liittyä sotilasliitto Natoon. Hänen mukaansa Ukrainaa ei päästetä Nato-jäseneksi, koska nykyiset jäsenmaat pelkäävät Venäjää. Zelenskyin mukaan Ukraina tarvitsee täten muita turvatakuita. (Lähde: AFP)

Ukrainalaiskaupungeista saatiin evakuoitua maanantaina humanitaarisia käytäviä pitkin yli 8 000 ihmistä

Ukrainalaiskaupungeista saatiin eilen evakuoitua humanitaarisia käytäviä pitkin yli 8 000 ihmistä, kertoo maan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Zelenskyin mukaan maanantaina oli käytössä kaikkiaan kahdeksan humanitaarista käytävää muun muassa maan pääkaupungin Kiovan sekä Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin alueilla.

Ihmisiä saatiin evakuoitua myös saarretusta satamakaupunki Mariupolista, jonka on kerrottu tuhoutuneen lähes täysin Venäjän pommituksissa. Ukrainalaiset hylkäsivät eilen venäläisten vaatimukset kaupungin antautumisesta.

Zelenskyi kertoo lisäksi, että eilen toimitettiin humanitaarista apua yhteensä 200 tonnin edestä.

Ruotsin Malmössä hyökkäys koululla, kaksi henkilökuntaan kuulunutta naista sai surmansa - oppilasta epäillään murhasta

Ruotsin Malmössä tapahtui eilen myöhään iltapäivällä koulussa hyökkäys, jossa kuoli kaksi koulun henkilökuntaan kuulunutta naista, kertoo poliisi. Kuolleet naiset olivat kumpikin viisissäkymmenissä.

Poliisi on ottanut kiinni 18-vuotiaan miehen, jota epäillään murhasta. Kiinniotettu on koulun oppilas. Hänet kerrotaan otetun kiinni pian sen jälkeen, kun ensimmäiset poliisin yksiköt pääsivät koululle.

Poliisin mukaan tapahtumien tarkempaa kulkua selvitellään.

Aftonbladetin mukaan epäilty olisi soittanut itse hätänumeroon hyökkäyksen jälkeen. Lehden tietojen mukaan epäillyllä oli ollut mukanaan veitsi ja kirves. Malmölaislehti Sydsvenskan kertoo epäillyllä olleen näiden lisäksi myös vasara.

Aleksei Navalnyia uhkaa vuosien vankeus - tuomioistuin antaa ratkaisunsa oppositiojohtajan petossyytteeseen

Venäläisen tuomioistuimen on määrä tänään tiistaina antaa ratkaisunsa oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyia vastaan nostettuun petossyytteeseen.

Navalnyia syytetään siitä, että hän olisi kavaltanut järjestölleen annettuja lahjoitusvaroja. Syyttäjä vaatii tunnetulle Vladimir Putinin kriitikolle Navalnyille yli 10 vuoden vankeutta.

Navalnyi on ollut vangittuna alkuvuodesta 2021 lähtien. Tuolloin hän palasi Venäjälle toivuttuaan myrkytyksestä. Hän istuu yli kahden vuoden vankeustuomiota. (Lähde: AFP)

Boston kaatoi Montrealin jatkoajalla perinneseurojen taistossa, porilaishyökkääjät vahvasti esillä

Jääkiekon NHL:ssä Boston Bruins haki 3–2-jatkoaikavoiton kohdattuaan Montreal Canadiensin vieraskaukalossa. Kahden NHL:n alkuperäisseuran kohtaamisessa olivat vahvasti esillä joukkueiden porilaiset hyökkääjät, Erik Haula ja Joel Armia.

Bostonin Haula syötti Brad Marchandin tekemät avaus- ja voittomaalit. Boston pääsi iskemään avausmaalin heti Marchandin päästyä jäähyaitiosta. Voittomaali syntyi, kun jatkoaikaa oli pelattu 34 sekuntia.

Montrealin Armian tähtihetki nähtiin kolmannen erän alussa. Porilainen haistoi Marchandin heikon syötön alivoimalla, polki karkuun ja viimeisteli Montrealin toisen maalin.

Lakers kaatoi Clevelandin vieraissa, Markkanen heitti 18 pistettä

Koripallon NBA:ssa Cleveland Cavaliers hävisi kotiottelunsa Los Angeles Lakersille 120–131. Lakersin ykkösnimi oli joukkueen supertähti LeBron James, joka heitti ottelussa 38 pistettä.

Clevelandin suomalaispelaaja Lauri Markanen heitti ottelussa 18 pistettä. Lisäksi Markkanen antoi yhden koriin johtaneen syötön ja kahmi yhdeksän levypalloa, joista kahdeksan puolustuspäässä.

Markkanen oli joukkueensa toiseksi tehokkain pelaaja 29 pistettä heittäneen Darius Garlandin jälkeen.