Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli puolet YTK:n jäsenistä pitää palkkatasoa oman alansa huonona puolena – lakialalla ollaan tyytyväisimpiä palkkaukseen, mutta työkaverit ilahduttavat vähiten

Merkittävällä osalla aloista palkkataso nähdään työn huonona puolena, kertoo Yleinen työttömyyskassa YTK jäsenkyselynsä perusteella. YTK tiedusteli maaliskuussa eri alojen hyviä ja huonoja puolia kyselytutkimuksessa, johon vastasi lähes 20 000 ihmistä.

Peräti 55 prosenttia kaikista vastaajista mainitsee palkkauksen oman alansa huonona puolena. Poikkeuksia ovat tieto- ja viestintäteknologia-ala (ict) ja lakiala, joilla alle neljännes vastaajista kokee palkat ongelmaksi.

Kaikkein tyytyväisimpiä palkkaukseen ollaan lakialalla. Yhdessä suhteessa ala oli kuitenkin tutkimuksen hännänhuippu: 11 prosenttia lakialan vastaajista kokee, että työkaverit ovat oman alan huono puoli, mikä on toimialoista selvästi eniten.

Useimmilla aloilla oman alan hyvänä puolena pidetään työkavereita ja asiakkaita. Ne korostuvat etenkin matkailu-, majoitus- ja ravintola-alalla, jossa 69 prosenttia vastaajista mainitsee ne hyvänä puolena. Yksityisellä sosiaali- ja terveysalallakin lukema on 63 prosenttia.

Etenkin valtion palveluksessa työskenteleviä miellyttävät työajat. 62 prosenttia valtion työntekijöistä mainitsee työajat oman alansa hyvänä puolena. Työajat ovat vetovoimatekijä myös pankki-, vakuutus- ja rahoitusalalla (56 prosenttia pitää hyvänä puolena), ict-alalla (52 %) sekä koulutus- ja opetusalalla (52 %).

Työajat sen sijaan hiertävät kuljetus-, liikenne- ja varastointialalla, jossa 32 prosenttia pitää niitä alansa huonona puolena.

Tutkimuksessa kysyttiin myös, voisivatko vastaajat suositella toimialaansa muille. Selvästi suositelluin oli ict-ala, jonka vastaajista 75 prosenttia suosittelisi alaa muillekin. Heikoimmat arviot sai kulttuuriala, jota suosittelisi muille 45 prosenttia vastaajista.