Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkomaisten opiskelijoiden maahantuloa ja jäämistä Suomeen helpotetaan

Keskiviikkona hyväksytyn uuden lain mukaan ulkomailta Suomeen tulevat opiskelijat ja heidän perheenjäsenensä saavat oleskeluluvan heti koko opiskeluajaksi, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö.

Myös töiden hakeminen valmistumisen jälkeen muuttuu helpommaksi. Ministeriön mukaan tavoitteena on lisätä Suomen houkuttelevuutta kilpailussa kansainvälisistä osaajista. Uuden lain arvioidaan vastaavan paremmin elinkeinoelämän tarpeisiin.

– Hallitus haluaa helpottaa kansainvälisten opiskelijoiden ja tutkijoiden jäämistä Suomeen sujuvoittamalla lupakäytäntöjä. Uusi laki mahdollistaa nykyistä paremmin Suomessa opiskelleiden työnhaun täällä ja lisää Suomen houkuttelevuutta kilpailussa kansainvälisistä osaajista, sanoo työministeri Tuula Haatainen (sd.) tiedotteessa.

Opiskelijan keskittymisen opintoihin odotetaan helpottuvan, kun hän saa jatkossa oleskeluluvan koko opintojensa ajaksi. Opintojen aikainen työnteko-oikeus nousee keskimääräisestä 25 tunnista 30 tuntiin viikossa.

Opiskelijan pitää edelleen pystyä vastaamaan omasta toimeentulostaan koko opintojen ajan.

Myös turvapaikanhakijat voivat hakea oleskelulupaa opintojen perusteella, jos oleskeluluvan myöntämisen edellytykset täyttyvät.