Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupan liitto moittii kuluttajasuojalain valmistelua – "Viivyttely kaatuu yritysten ja kuluttajien niskaan"

Kaupan liitto moittii lainvalmistelijoita kuluttajalainsäädännön täytäntöönpanon viivästymisestä. Liiton mukaan kuluttajansuojalain muuttaminen edellyttää kaupan alan yrityksiltä huomattavia ponnistuksia, mutta muutokseen sopeutumiselle jätetään aikaa vain viikkoja tai pahimmillaan päiviä.

Liitto sanoo, että EU-direktiivin mukaisen kuluttajansuojaa koskevan kansallisen lainsäädännön olisi pitänyt olla valmista jo marraskuun lopulla ja sen soveltaminen tulisi aloittaa 28. toukokuuta, mutta pykälät eivät ole vieläkään valmiita.

Kuluttajansuojalain muuttaminen sisältää muun muassa uusia tuotteiden alennusmyyntihinnoitteluun liittyviä vaatimuksia.

Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi kertoo olevansa harmistunut siitä, että lainvalmistelijoiden viivästyksistä kärsivät sekä yritykset että kuluttajat.

– Monilla kuluttajakauppaa käyvillä yrityksillä näyttää toukokuun lopussa olevan edessään kaksi huonoa vaihtoehtoa. Yritys voi joko ottaa riskin siitä, että sen alennus- tai tarjoushinnoittelu voidaan joltakin osin katsoa uusien sääntöjen vastaiseksi tai keskeyttää väliaikaisesti kaikenlaiset kampanjat, mistä kärsivät merkittävästi myös kuluttajat, Kiviniemi sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa muutokseen sopeutuminen edellyttää kaupoilta henkilöstön kouluttamista sekä kassa- tai muiden tietojärjestelmien päivityksiä.

– Yritysten ei ole järkevää ryhtyä kumpaankaan ennen kuin laki on hyväksytty ja sen sisällöstä on täysi varmuus, jotta vältytään virheiltä eivätkä panostukset koulutuksiin ja päivityksiin valu hukkaan, arvioi Kaupan liiton johtava asiantuntija Ilari Kallio.

Liiton mukaan viivästyksiä ei ole enää mahdollista perustella koronalla

Kaupan liiton mielestä viivästyksiä oikeusministeriön lainvalmistelussa ei ole mahdollista enää tässä vaiheessa perustella esimerkiksi koronasta johtuvilla poikkeuksilla tai vastaavilla ohimenevillä syillä.

Liitto kertoo esittävänsä vakavan pyynnön oikeusministeriölle, että viivästyksistä pyritään pikimmiten eroon. Viime kädessä tämä tulee tehdä lainvalmistelun resursseja lisäämällä.

Kaupan liitto korostaa, että yrityksille on jätettävä toimintansa sopeuttamiseen vähintään se aika, joka niille EU-lainsäädännön mukaan kuuluu.