EU-naapurit toimittavat nyt kaasua Bulgariaan ja Puolaan, joilta venäläinen kaasujätti Gazprom katkaisi kaasutoimitukset keskiviikkona. Bulgarian, Puolan ja EU:n edustajat tyrmäsivät Venäjän toimet tuoreeltaan kiristyksenä.
Venäjän presidentti Vladimir Putin on aiemmin vaatinut, että maksut kaasutoimituksista olisi toimitettava Venäjälle ruplina. Gazpromin mukaan Bulgarian ja Puolan kaasutoimitusten katkaisemisen syynä on nimenomaan se, että maat eivät maksaneet kaasuostojaan ruplissa.
EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi keskiviikkona, että kaasutoimitusten maksaminen ruplilla rikkoo EU-pakotteita, jos alkuperäisessä sopimuksessa ei ole sovittu maksujen toimittamisesta ruplina.
Von der Leyenin mukaan lähes kaikissa kaasusopimuksissa maksut on määritelty toimitettavaksi euroina tai dollareina. Hän korosti, että yhtiöiden ei tulisi taipua Venäjän käskyihin.
– Tänään Kreml epäonnistui jälleen kerran yrityksessään kylvää erimielisyyttä (EU:n) jäsenmaiden välille. Venäläisen fossiilienergian aikakausi on lähestymässä loppuaan Euroopassa, von der Leyen sanoi.
Bloomberg: Neljä yhtiötä maksanut jo ruplissa
Uutistoimisto Bloombergin mukaan neljä eurooppalaista yhtiötä on kuitenkin jo maksanut kaasuostojaan ruplissa Putinin vaatimusten mukaisesti. Bloombergin uutinen perustuu Gazpromia lähellä olevaan lähteeseen.
Lisäksi Bloombergin mukaan kymmenen eurooppalaista yhtiötä on avannut tilin Gazprombank-pankkiin Venäjän maksuvaatimusten täyttämiseksi. Bloomberg ei erittele uutisessaan, toimivatko kyseiset eurooppalaiset yhtiöt EU-maissa vai niiden ulkopuolella.
Bloombergin lähteen mukaan ei ole todennäköistä, että uusia kaasutoimitusten katkaisuja tulisi ennen toukokuun toista puolikasta.
Bulgaria ja Puola olivat valmistautuneet
Tieto Gazpromin kaasutoimitusten katkaisemisesta Bulgariaan ja Puolaan tuli jo tiistai-iltana. Puolan ympäristö- ja ilmastoministeri Anna Moskwa kirjoitti tiistaina Twitterissä Puolan olleen "käytännössä riippumaton" Venäjän kaasutoimituksista jo vuosia.
– Puolan kodeissa kaasusta ei tule pulaa, Moskwa kirjoitti.
Puolan pääministerin Mateusz Morawieckin mukaan maan kaasuvarastot ovat 76-prosenttisesti täynnä ja Puola on valmistautunut hankkimaan kaasua "kaikkialta muualta" kuin Venäjältä. BBC uutisoi keskiviikkoiltana, että Puola aikoo ryhtyä "asianmukaisiin oikeudellisiin toimenpiteisiin" Gazpromia vastaan. Maan presidentin Andrzej Dudan mukaan yhtiöltä tullaan vaatimaan "asianmukaisia korvauksia" sopimusrikkomuksen vuoksi.
Bulgarian pääministeri Kiril Petkovin mukaan myös Bulgaria oli valmistautunut tilanteeseen ja tehnyt suunnitelman toimitusten jatkamiseksi vaihtoehtoisista lähteistä.
Von der Leyenin mukaan EU-maiden energiaministerit ovat kokoontumassa mahdollisimman pian keskustellakseen tilanteesta. EU:ssa jatkuu myös kuudennen pakotepaketin valmistelu.
Norja ei pysty toimittamaan lisää kaasua
Lisää maakaasua sen paremmin Puolalle kuin Bulgariallekaan ei ole luvassa ainakaan Norjasta, kertoi yleisradioyhtiö BBC. Norjan Vaar Energin mukaan se ei tällä hetkellä pysty tuottamaan yhtään enempää kaasua.
Vaar Energin mukaan kaasun tuotantoa ei myöskään ole lyhyellä aikavälillä mahdollista lisätä. Yhtiö kertoo niin ikään ohjaavansa jo nyt niin paljon kaasua kuin mahdollista Eurooppaan, missä hinnat ovat korkeammat kuin Britanniassa.
Norja oli viime vuonna Euroopan unionin toiseksi tärkein maakaasun toimittaja Venäjän jälkeen.