Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sotaa paenneille ukrainalaisille tarjotaan mahdollisuuksia opiskella suomalaisissa korkeakouluissa – tilapäisen suojelun kriteerit täyttäville maksutonta avointa korkeakoulutusta

Sotaa paenneille ukrainalaisille tarjotaan mahdollisuuksia opiskella suomalaisissa korkeakouluissa, kertoo opetus- ja kulttuuriministeriö. Tutkijoille tarjotaan mahdollisuutta jatkaa tutkimustyötään Suomessa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö kertoo, että se tukee ukrainalaisille tarjottavia opintoja erillisrahoituksella.

Kotimaassaan opiskelevat ukrainalaiset voivat saada erillisen opinto-oikeuden suomalaisiin korkeakouluihin tilapäisen suojelun kriteereillä. Opinto-oikeutta vailla oleville ukrainalaisille tarjotaan mahdollisuutta opintoihin myös avoimen korkeakoulutuksen kautta. Erillisopinnot ja avoin korkeakoulutus ovat tilapäisen suojelun kriteerit täyttäville opiskelijoille maksuttomia.

– Opiskelijat saavat etunsa sitä kautta, että opinnot ovat ilmaisia, sanoo ylijohtaja Atte Jääskeläinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä STT:lle.

Jääskeläisen mukaan opiskelijoiden opintomaksuihin on varattu enintään 4,5 miljoonaa euroa. Näillä rahoilla hyvitetään korkeakouluille opintomaksut, jotka nämä jättävät perimättä opiskelijoilta.

– Rahoituksen määrä lopulta riippuu siitä, kuinka paljon näitä mahdollisuuksia käytetään, kertoo Jääskeläinen.

Ministeriö arvioi, että näillä toimilla opiskelumahdollisuus voidaan tarjota 2 000–4 000 opiskelijalle.

Suomeen tulleet ukrainalaiset voivat hakea syksyllä ja ensi keväänä alkaviin vieraskielisiin koulutuksiin.

Opintotarjontaa voidaan suunnitella ukrainalaisille

Lisäksi ministeriö tukee opintotarjonnan monipuolistamista sekä tarvittavia ohjaus- ja neuvontapalveluja. Jääskeläisen mukaan tarkoitus on kehittää ja suunnitella vieraskielistä tarjontaa, joka sopisi kyseiselle kohderyhmälle.

Jääskeläisen mukaan tämän rahoituksen suunniteltu määrä on 6,5 miljoonaa euroa, mutta määrä voi kuitenkin muuttua sillä perusteella, millaisia hakemuksia saadaan. Rahoituspäätöksissä otetaan huomioon, kuinka suuri tarve on.

– Pakolaistilanne myös elää ja tilannekuva kehittyy, Jääskeläinen sanoo.

Ukrainalaisten tukemisessa on myös muita osia, joilla on oma rahoituksensa.

– Olemme korkeakoulujen kanssa rakentaneet monipuolisen paketin ukrainalaisten tueksi. Pidän erittäin tärkeänä, että sotaa pakenevat ukrainalaiset voivat hyödyntää suomalaisia koulutusmahdollisuuksia päiväkodista korkeakouluun, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) tiedotteessa.

Apurahaohjelma väitöstutkijoille

Ministeriö valmistelee Suomen Akatemialle lisärahoitusta tutkijoiden liikkuvuuteen.

– Suomen Akatemian liikkuvuusrahoitukseen on suunniteltu puoli miljoonaa, kertoo Jääskeläinen.

Lisäksi Opetushallituksen apurahaohjelma tarjoaa Ukrainasta paenneille väitöskirjatutkijoille mahdollisuuden jatkaa akateemista työtään Suomessa ja tukee korkeakoulutuksen jälleenrakentamista Ukrainassa.

Jääskeläisen mukaan korkeakoulut tarjoavat työskentelymahdollisuuksia tutkijoille myös omin toimin.

– Korkeakoulut ovat autonomisia ja voivat tarjota myös enemmän, sanoo Jääskeläinen.

Tiedotteen mukaan korkeakoulut ja tutkimuslaitokset valmistelevat määräaikaisten tutkijantehtävien avaamista ukrainalaisille tutkijoille.

Kaikki korkeakoulut tarjoavat ukrainalaisille tehostettua tukea.